SAD zaplijenio milione dolara otkupnine hakerima naftovoda

Kompanija Colonial Pipeline platila je hakerima približno pet miliona dolara u kriptovaluti kako bi dobila pristup svojoj mreži nakon hakerskih napada.

FBI se u istrazi domogao privatnog ključa kojim je pristupio bitcoin računu na koji je otišla većina uplaćene otkupnine, no nije jasno kako je FBI dobio pristup tom ključu (EPA - Ilustracija)

Američko ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je hakerima 2,3 miliona dolara u kriptovalutama, većinu iznosa otkupnine koju  je kompanija Colonial Pipeline, vlasnik najvećeg naftovoda u SAD-u, platila nakon kibernetičkog napada u maju.

Istražitelji su pronašli i zaplijenili 63,7 bitcoina koji sada vrijede 2,3 miliona dolara, čime je vraćena većina otkupnine, kazala je u ponedjeljak zamjenica državnog tužitelja Lisa Monaco, prenosi Hina.

Radi se o otkupnini koju je kompanija Colonial Pipeline u maju platila hakerima koji su napali njihov sistem i isključili naftovod, što je dovelo do masovne nestašice benzina na istočnoj obali SAD-a.

FBI se u istrazi domogao privatnog ključa kojim je pristupio bitcoin računu na koji je otišla većina uplaćene otkupnine, no nije jasno kako je FBI dobio pristup tom ključu.

Hakerski napad

Sud u San Franciscu odobrio je zapljenu sredstava.

Hakerski napad je prema FBI-ju izvela kibernetička kriminalna grupa DarkSide bazirana u Rusiji.

Colonial Pipeline platila je hakerima približno pet miliona dolara u kriptovaluti kako bi dobila pristup svojoj mreži nakon napada, a u međuvremenu je vrijednost Bitcoina pala na 34.000 dolara u posljednjim sedmicama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO