SAD razmatra imenovanje dužnosnika za zatvaranje Guantanama

Barack Obama uredbom je naložio ukidanje zatvora, ali se to nije ostvarilo u njegovom mandatu, a odluku je poništio Trump.

Nekoć je u zatvoru pod upravom američke vojske bilo 800 zatvorenika. Sada ih je ostalo četrdesetak (EPA)
Nekoć je u zatvoru pod upravom američke vojske bilo 800 zatvorenika. Sada ih je ostalo četrdesetak (EPA)

Američka administracija “aktivno razmatra” ponovno uvođenje dužnosti izaslanika za zatvaranje zatvora u pomorskoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, kazao je američki državni sekretar Antony Blinken, prenosi Hina.

Zatvor, koji je formiran za strance nakon terorističkih napada 11. septembra 2021., postao je simbol američkog “rata protiv terorizma” zbog oštrih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje neki kritičari ocjenjuju kao mučenje.

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama uredbom je naložio ukidanje zatvora, ali se to nije ostvarilo u njegovom mandatu, a odluku je poništio republikanski predsjednik Donald Trump.

Biden podržaa zatvaranje Guantanama

Biden, koji je bio Obamin potpredsjednik, podržava zatvaranje Guantanama.

“Želim biti siguran da odjel ima ono što mu treba, kako u pogledu resursa tako i osoblja, uključujući i nekoga tko se može usredotočiti u potpunosti na to. Dakle, radimo na tome, da”, rekao je Biden na saslušanju pred odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Nekoć je u zatvoru pod upravom američke vojske bilo 800 zatvorenika. Sada ih je ostalo četrdesetak, a devetero će se prebaciti u druge zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Administracija novog američkog predsjednika pokreće postupak recenzije podataka s ciljem zatvaranja vojnog zatvora u zaljevu na Kubi.

12 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO