Izraelski parlament u nedjelju o potvrđivanju nove vlade

Ako koalicija desničarskih, ljevičarskih, centrističkih i arapskih stranaka izglasa povjerenje vladi, zakletva će biti položena istog dana.

Naftali Bennett je pozvao predsjednika Knesseta da bez daljnjih odgađanja održi glasanje o povjerenju novoj vladi (EPA)

Izraelski parlament će u nedjelju glasati o potvrđivanju nove vlade, izjavio je u utorak predsjednik parlamenta Yariv Levin.

Ako koalicija desničarskih, ljevičarskih, centrističkih i arapskih stranaka izglasa povjerenje vladi, zakletva će biti položena istog dana, čime će se okončati 12-godišnji mandat premijera Benjamina Netanyahua, kojeg će na toj funkciji zamijeniti Naftali Bennett, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Lideri ekstremno desne Yamine i centrističke Yesh Atid, Naftali Bennett i Yair Lapid, i predsjedavajući stranke Raam (Ujedinjene Arapske liste) Mansour Abbas postigli su prošle srijede dogovor o formiranju nove vladajuće koalicije.

Prema sporazumu, Lapid i lider desničarske partije Yamina obavljat će posao premijera u rotaciji.

Bennett će biti premijer u prve dvije godine mandata vlade, nakon čega će na čelo vlade doći 57-godišnji Lapid.

‘Koalicija dogovorena’

Naftali Bennett, nacionalistički političar i bivši zvaničnik glavne organizacije za jevrejsko naseljavanje na Zapadnoj obali, koji će zamijeniti izraelskog čelnika s najdužim stažem, pozvao je Netanyahua u nedjelju da odustane od svih napora kako bi potaknuo rušenje nove koalicije i omeo inauguraciju nove vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bennett je pozvao predsjednika Knesseta Yariva Levina, koji je lojalan Netanyahuu, da bez daljnjih odgađanja održi glasanje o povjerenju ove srijede, kako bi vlada sastavljena od lijevih, desnih, centrističkih i arapskih stranaka mogla položiti zakletvu.

U službenoj objavi Levin je pak naveo da je opozicioni čelnik Yair Lapid obavijestio njega i izraelskog predsjednika da je “koalicija dogovorena” te da će se glasanje o njenom odobravanju održati u zakonskom roku, odnosno do 14. juna.

“Datum zasjedanja na kojem će se uspostaviti naša 36. vlada uskoro će biti poznat članovima parlamenta”, rekao je Levin, ostavljajući otvorenu mogućnost Netanyahuu da u sedam dana pokuša nešto promijeniti.

Ako vlada Lapida i Bennetta ne uspije osvojiti većinu u parlamentu, u Izraelu će se vjerovatno održati peti izbori u manje od dvije godine.

Posljednji su se održali  23. marta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO