Harris poručila migrantima: Ne dolazite, ne dolazite

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u trodnevnoj posjeti Centralnoj Americi s ciljem da se smanji dolazak migranata u SAD.

'Sjedinjene Američke Države će nastaviti da provode naše zakone i da osiguravaju naše granice', kazala he Harris (EPA)

Američka potpredsjednica Kamala Harris u ponedjeljak je započela diplomatsku turneju Sjevernom trouglu s ciljem da se ograniči migracija ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Gvatemale Alejandrom Giammatteijem, Harris je kazala da važno obeshrabriti ljude iz Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa – tri zemlje odakle većina migranata dolazi –  da krenu na put ka američkoj granici.

“Sjedinjene Američke Države će nastaviti da provode naše zakone i da osiguravaju naše granice”, kazala je Harris. “Ako dođete do naše granice, vratit će vas”.

“Ne dolazite, ne dolazite”, rekla je ona.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena, koji je dužnost preuzeo u januaru, pod pritiskom je da zaustavi navalu migrantskih dolazaka iz Centralne Amerike, koji bježe od siromaštva i korupcije.

Novi koraci

Harris je također najavila nove korake za borbu protiv trgovine ljudima, krijumčarenja i korupcije u Gvatemali.

“Predsjednik i ja dogovorili smo se da ćemo nastaviti raditi na upravljanju migracijama na sjevernim i južnim granicama Gvatemale”, rekla je ona.

“Također smo razgovarali o ilegalnim drogama koje se krijumčare i o ljudima kojima se trguje preko granice podrivajući sigurnost i Gvatemale i naroda SAD-a”.

Ona je kazala da će SAD pomoći u stvaranju radne grupe za borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima te u stvaranju radne grupe za borbu protiv korupcije, s ciljem pomoći i obučavanja lokalnih tužitelja s ciljem stvaranja nezavisnog pravosuđa koje će iskorijeniti mreže korupcije u zemlji.

Nevladine organizacije su stavile široko rasprostranjenu korupciju u Gvatemali na vrh njihovih lista problema prije dolaska Harris. Prošlog mjeseca su dvojica advokata, koji su javni kritičari administracije Giammatteija, uhapšeni na osnovu, kako oni tvrde, lažnih optužbi koje za cilj imaju da ih ušutkaju.

Kada je u ponedjeljak novinar upitao da li će Giammattei biti pouzdan partner SAD-u u borbi protiv korupcije, predsjednik je negirao optužbe da je njegova vlada umiješana.

“Za koliko slučajeva korupcije sam optužen? Mogu vam dati odgovor: nula”, rekao je Giammattei.

William Lawrence, profesor međunarodnih odnosa na Američkom univerzitetu u Washingtonu, rekao je da se SAD nada da će pronaći način da kratkotrajno zaustavi migracije kao i da se posveti strukturalnim problemima koji su doveli do toga da ljudi žele da migriraju u SAD.

“Morate simultano da se nosite s problemima na granici – gdje je bilo nekih napredaka unatoč rastu dolazaka –  te sa sistematskim problemima zbog kojih toliko mnogo migranata kreće ka granici”, rekao je Lawrence za Al Jazeeru.

S ciljem kako bi se suočili s “korijenom problema” migracija, Bidenova administracija je obećala plan vrijedan četiri milijarde dolara kako bi se pomogao razvoj regije te dodatnih 310 miliona dolara humanitarne pomoći.

Odgovornost Gvatemale

Al Jazeerin reporter Manuel Rapalo je izvijestio iz Tecun Umana, na granici Gvatemale sa Meksikom, da američka pomoć i finansiranje programa u regiji i prije svega Gvatemale nisu novost. On je dodao da će pravljenje značajnih koraka u borbi protiv korupcije biti odgovornost države.

“U konačnici je na vladi Gvatemale da strana pomoć nije izgubljena na korupciju”, rekao je Rapalo, dodavši da bez stvaranja strukturalnih promjena “nikakva količina strane pomoći neće spriječiti ljude da bježe na sjever”.

Harris se treba naći sa čelnicima građanskih društava i poduzetnicima u Gvatemali, nakon čega će odletjeti u Meksiko gdje će se sastati sa predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom u utorak.

Harris je također najavila da će SAD Gvatemali donirati pola miliona doza vakcina protiv COVID-a 19.

Nedugo prije sastanaka s Giammatteijem, Harris je kazala da njena posjeta toj zemlji demonstrira fokus Bidenove administracije za ponovno uspostavljanje veza sa saveznicima širom svijeta te da “odražava prioritet koji je predsjednik Biden dao ovoj regiji”.

“U našem zajedničkom interesu je da sarađujemo zajedno”, rekla je Harris.

Izvor: Al Jazeera i agencije