Apel poznatih ličnosti da G7 osigura vakcine siromašnim zemljama

Tridesetak poznatih ličnosti pozvalo je sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta da osiguraju vakcine protiv korona virusa siromašnim zemljama.

Virus se i dalje širi u velikom broju zemalja i dolazi do novih sojeva, navodi se u pismu (EPA)

Tridesetak poznatih ličnosti pozvalo je u utorak zemlje G7 da osiguraju vakcine protiv korona virusa siromašnim zemljama, pošto se bliži samit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

U otvorenom pismu, poznate ličnosti iz svijeta zabave i sporta pozivaju lidere Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade, Japana, Njemačke i SAD-a da se obavežu da će najmanje 20 posto zaliha vakcina protiv korona virusa podijeliti sa siromašnim zemljama, prenosi Beta.

Među potpisnicima otvorenog pisma nalaze se uglavnom ambasadori dobre volje UNICEF-a, između ostalih glumci Liam Neeson i Orlando Bloom, glumica Vhoopi Goldberg, pjevačica Kati Perri, nogometaš David Beckham, prvak Formule 1 Fernando Alonso i teniser Andi Murrai.

‘Možda se vratimo na početak’

Uz očekivanu donaciju od više od 150 miliona doza između juna i augusta, cilj je da se smanji rizik od širenja virusa i opasnost od mutiranih sojeva, navodi se u pismu.

“Svijet je proveo godinu i po dana u borbi protiv pandemije COVID-19, ali se virus i dalje širi u velikom broju zemalja i dolazi do novih sojeva, što će nas možda vratiti na početak. To znači novo zatvaranje škola, još poremećaja u zdravstvenoj zaštiti i dalji ekonomski pad, što ugrožava budućnost porodica i djece širom svijeta”, upozoravaju potpisnici pisma upućenog zemljama G7.

Izvor: Agencije

Povezane

Predsjednik Joe Biden kaže da će milion doza biti podijeljeni zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Published On 04 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO