Sto bivših lidera pozvalo G7 da plati vakcinaciju u siromašnijim zemljama

Podrška G7 i G20 nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje, navode bivši svjetski čelnici.

Globalna vakcinacija pomogla bi zaustavljanje mutiranja i povratka virusa kao svjetsku prijetnju (EPA - Ilustracija)

Sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova pozvalo je Grupu sedam (G7) bogatih država da plate globalnu vakcinaciju protiv korona virusa kako bi pomogle zaustaviti mutiranje i povratak virusa kao svjetsku prijetnju.

Čelnici su uputili apel uoči samita G7 u Engleskoj, koji započinje u petak, kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

U svom pismu bivši svjetski čelnici kazali su da je globalna saradnja propala 2020. godine, ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Podrška G7 i G20 koja bi vakcine učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje”, navodi se u pismu.

Među potpisnicima pisma su, među ostalim, bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika.

‘Samozaštita, a ne dobročinstvo’

Poručili su i da bi G7 i ostali čelnici pozvani na samit trebali garantirati da će tokom dvije godine platiti iznos od oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije širom svijeta.

“Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i povratak bolesti koja prijeti svima nama”, rekao je Brown.

Njihova se molba poklopila s anketom dobrotvorne organizacije “Save the Children”, koja je dobila snažnu podršku javnosti u SAD-u, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi da bi G7 mogao platiti oko 66 milijardi dolara potrebnih za vakcine protiv COVID-19 u svijetu.

U Britaniji je 79 posto ispitanika bilo za takvu politiku, kao i 79 posto Amerikanaca, pokazalo je istraživanje.

Podrška je bila najniža u Francuskoj, gdje je 63 posto bilo za.

Izvor: Agencije