Kamala Harris nosi ‘poruku nade’ u Gvatemalu i Meksiko

Američka potpredsjednica nosi poruku nade regiji koju je snažno pogodila pandemija korona virusa i koja je izvor većine migranata bez dokumenata koji žele ući u SAD.

Potpredsjednica SAD-a se nada da će imati otvorene i iskrene razgovore o korupciji, kriminalu i nasilju (EPA)

Američka potpredsjednica Kamala Harris posjetit će Gvatemalu i Meksiko ove sedmice, donoseći poruku nade regiji koju je snažno pogodila pandemija korona virusa i koja je izvor većine migranata bez dokumenata koji žele ući u Sjedinjene Američke Države.

Ovo će biti njeno prvo putovanje u inozemstvo od kako je postala zamjenica predsjednika Joea Bidena, a cilj posjete je rješavanje osnovnih uzroka migracija iz Gvatemale i Meksika, jednog od najtežih problema s kojima se suočava Bijela kuća, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moramo dati ljudima osjećaj nade da je pomoć na putu i da će, ako ostanu, stvari krenuti na bolje“, rekla je američka potpredsjednica, koju je Biden u martu zadužio da vodi diplomatske napore po tom pitanju.

Harris će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Gvatemale Alejandrom Giammatteijem, a u utorak ima zakazan sastanak s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Korupcija, kriminal, nasilje…

Prema navodima njenog tima, Harris također planira sastanak s vođama zajednice, poslovnim čelnicima i predstavnicima radnika.

Potpredsjednica SAD-a je rekla kako se nada da će imati “vrlo otvorene i iskrene razgovore” o korupciji, kriminalu i nasilju.

Zadržavanje putnika bez dokumenata, uključujući maloljetnike bez pratnje, duž američko-meksičke granice dostiglo je 15-godišnji rekord u aprilu, a presretnuto je gotovo 180.000 ljudi.

Više od 80 posto njih dolazi iz Meksika ili takozvanog Sjevernog trokuta, koji čine Gvatemala, Honduras i Salvador.

Jedna od tema razgovora vrlo vjerovatno će biti i američka donacija vakcina protiv korona virusa regiji.

Izvor: Agencije