Navaljni prebačen u prvobitnu zatvorsku ustanovu

Kritičar Kremlja vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odjeljenju druge zatvorske jedinice.

Aleksej Navaljni je krajem marta stupio u štrajk glađu (EPA)

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odjeljenju druge zatvorske jedinice, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.

Navaljni (45) je krajem marta proglasio štrajk glađu, zahtijevajući bolju medicinsku njegu u zatvoru, jer je imao akutne bolove u nogama i leđima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U aprilu je prestao sa štrajkom glađu nakon ukazane medicinske pomoći.

Navaljni je uhapšen u januaru po povratku iz Njemačke, gdje se, kako navode zapadne zemlje, oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Osuđen na dvije i po godine zatvora

Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.

Navaljni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta, za što kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe.

Potom je osuđen na dvije i po godine zatvora.

Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nametnule su sankcije Moskvi.

Izvor: Agencije