Izrael oslobodio aktiviste iz Sheikh Jarraha nakon višesatnog zadržavanja

Brat i sestra Muna i Mohammed al-Kurd aktivisti su koji stoje iza kampanje na društvenim mrežama protiv prisilnog protjerivanja Palestinaca u okupiranoj četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu.

Muna al-Kurd i Mohammed al-Kurdare stoje iza kampanje #SaveSheikhJarrah na društvenim mrežama (AFP)
Muna al-Kurd i Mohammed al-Kurdare stoje iza kampanje #SaveSheikhJarrah na društvenim mrežama (AFP)

Aktivisti Muna al-Kurd i Mohammed al-Kurd, koji su bili na čelu kampanje za zaustavljanje protjerivanja Palestinaca iz naselja Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Jerusalemu, pušteni su iz pritvora nekoliko sati nakon što ih je uhapsila izraelska policija.

“Bez obzira što učinili da nas teroriziraju i prestraše, nijedan broj hapšenja neće nas uplašiti”, rekla je Muna novinarima nakon puštanja u nedjelju, piše Al Jazeera English.

“Ostat ćemo u svojim domovima i nastavit ćemo braniti svoju zemlju na kojoj smo rođeni i odrasli”, rekla je.

Mohammed je rekao novinarima: “Ne bojimo se, nismo zastrašeni, nastavit ćemo govoriti protiv svih ovih nepravdi i nastavit ćemo da štitimo svoje domove.”

Ranije je i otac 23-godišnjih blizanaca – Nabil al-Kurd – uhapšen nakon što je policija upala u njihov dom u Sheikh Jarrahu, dok se Mohammed predao u policijskoj stanici nakon što je primio poziv, rekla je Muna.

“Žele nas ukloniti [iz Jerusalema] … ali mi smo ovdje”, rekao je Nabil al-Kurd novinarima.

“Oružje Palestinaca su kamera i riječi – dok je izraelska vojska teško naoružana.”

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je 10 osoba ozlijeđeno kada su izraelske snage ispalile gumene metke i šok bombe na demonstrante ispred policijske stanice koji su tražili puštanje aktivista.

#SaveSheikhJarrah na društvenim mrežama

Hapšenje aktivista desilo se dan nakon što je novinarka Al Jazeere Arabic Givara Budeiri uhapšena dok je izvještavala o protestima u Sheikh Jarrahu. Budeiri je puštena nekoliko sati kasnije nakon što je njeno hapšenje naišlo na globalnu osudu.

Advokat Nasser Odeh, rekao je u nedjelju ispred policijske stanice da su brat i sestra suočeni sa optužbama za “činjenje djela koja remete javnu sigurnost” i “učestvovanje u neredima”.

“Razlog hapšenja je taj što kažemo da nećemo napustiti svoje domove, a oni ne žele da iko izrazi svoje mišljenje, ne žele da iko govori istinu”, rekao je Nabil al-Kurd u telefonskom razgovoru sa Associated Pressom. “Žele nas ušutkati.”

Video koji je objavljen na društvenim mrežama prikazuje kako Munu odvode iz kuće u lisicama. “Ne bojte se”, govori svojoj porodici, dok je izraelska policija vodi iz kuće.

Al Jazeerina reporterka Hoda Abdel-Hamid je, izvještavajući iz okupiranog istočnog Jeruzalema, rekla: „Muna al-Kurd kaže da je posebno izabrana za pritvor jer je postala pomalo simbol onoga što se događa u Sheikh Jarrahu, glas porodica koje se suočavaju sa ovim prinudnim protjerivanjima. ”

Policija je potvrdila hapšenje 23-godišnjakinje zbog navodnog učešća u “javnim neredima” u Sheikh Jarrahu.

Mohammad al-Kurd, zajedno sa sestrom, stoji iza tromjesečne kampanje #SaveSheikhJarrah na društvenim mrežama – protiv protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova.

Djelomično zahvaljujući njima, priča o Sheikh Jarrahu – kvartu u istočnom Jerusalemu kojeg je aneksirao Izrael – je postala globalni hashtag od prošlog mjeseca.

‘Muče nas i maltretiraju’

Polovinu porodične kuće al-Kurd zauzeli su izraelski naseljenici 2009. Mohammed je ranije rekao Al Jazeeri da je dijeljenje njihovog doma sa “skvoterima s bruklinskim akcentima” bilo “nepodnošljivo, neprihvatljivo [i] užasno”.

“Oni samo sjede u našem domu, muče nas, uznemiravaju nas, čine sve što mogu kako bi nas ne samo natjerali da napustimo drugu polovinu doma, ali i uznemiravaju naše susjede da napuste svoje domove kao dio napora da se potpuno uništi prisustvo Palestinaca u Jerusalemu”, rekao je Mohammed, koji je zajedno s Munom imao 11 godina kada su se doseljenici prisilno ušli.

Posljednjih mjeseci, u kvartu Sheikh Jarrah bilo je više manjih protesta Palestinaca protiv izraelskih naredbi da napuste svoje domove, što su opisali kao nastavak etničkog čišćenja započetog Nakbom 1948. Palestinske porodice se takođe suočavaju sa protjerivanjem iz područja Silwana u istočnom Jerusalemu.

Organizacije za zaštitu prava kažu da se do 1.000 Palestinaca u Sheikh Jarrahu i obližnjem okrugu Silwan suočava sa prisilnim raseljavanjem.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem 1967. godine, što međunarodna zajednica nikada nije prepoznala.

Prema izraelskom zakonu, jevrejske grupe mogu polagati pravo na zemlju koja je pripadala Jevrejima prije osnivanja Izraela 1948. godine, čak i ako su palestinske porodice tamo živjele desetljećima.

Palestinci čiji su preci postali izbjeglice u ratu 1948. godine nemaju sredstava da povrate svoje domove ili zemlju u današnjem Izraelu. Više od 700.000 Palestinaca protjerano je iz svojih domova 1948. godine kada je Izrael proglašen nezavisnom državom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO