Izrael: Podjele i mogući atentati zbog govora mržnje

Posmatrači smatraju da mogućnost uspjeha buduće vlade nosi sjeme početka raspada i erozije izraelske desnice.

Analitičari i posmatrači vjeruju da još uvijek nije došao politički kraj Benjamina Netanyahua (EPA)

 Piše: Mahmud al-Adam

Izrael prolazi kroz rijetko razdoblje političke napetosti, poput onog koje je prethodilo atentatu na bivšeg premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine, kojeg je upucao jevrejski ekstremista.

Pogotovo ako se uzmu u obzir do sada nezapamćena otvorena upozorenja izraelske obavještajne službe Shabak (Shin Bet) i opasna eskalacija huškačke retorike i govora mržnje, što bi moglo dovesti do politički motiviranih atentata i nasilja.

Nova poglavlja priče počinju sa završetkom nedavne agresije na Gazu.

Kao rezultat toga, unutrašnja situacija u Izraelu je poljuljana, a bivši izraelski predsjednik Reuven Rivlin zadužio je Yaira Lapida, šefa stranke Yesh Atid (Ima budućnosti), da formira novu vladu, nakon što premijer Benjamin Netanyahu nije uspio dobiti parlamentarnu većinu koja bi mu omogućila da i dalje vodi vladu.

Je li poglavlje Benjamina Netanyahu zatvoreno

Lapid je uložio veliki napor da se riješe neslaganja i izgladi situacija.

Kratko prije isteka roka koji mu je dat, objavio je da je uspio formirati novu vladu, sačinjenu od politički šarene koalicije, koju spaja jedan cilj, a to je svrgavanje Netanyahua.

Činilo se da je poglavlje Netanyahu zatvoreno, no analitičari i posmatrači vjeruju da još uvijek nije došao njegov politički kraj, imajući u vidu neusklađenost potencijalne vlade, koja se možda neće moći prevladati ni na koji način.

Također, Netanyahu čuva još karata u rukavu, a poznat je po tvrdoglavosti i držanju brojnih konaca u svojim rukama.

Kako kaže bivši arapski član Knesseta Jamal Zahalka, “prerano je najavljivati kraj Netanyahuove ere, jer on nastavlja raditi na tome da ostane na vlasti i učinit će nemoguće da izbjegne zatvor”.

Na čelu nove vlade će se smjenjivati Bennett (desno) i Lapid (AFP)

Obaranje nove vlade i pomoću rabina

Među prvim potezima koje je učinio Netanyahu bilo je pozivanje desničarskih zastupnika da glasaju protiv davanja povjerenja novoj izraelskoj vladi.

U objavi na svom Facebook profilu je napisao: “Naftali Bennett je prodao Negev Mansouru Abbasu [predsjedniku Ujedinjene arapske liste]. Svi članovi Kneseta koji pripadaju desnici trebali bi odbaciti ovu opasnu ljevičarsku vladu.”

Nakon toga su uslijedili pozivi vodećim rabinima u Izraelu da učine sve što je moguće kako bi se spriječilo pokretanje nove vlade.

U izjavi koju su potpisali vodeći rabini vjerskih struja unutar cionističkog pokreta, objavljenoj u nedjelju, navodi se da je ”nemoguće prihvatiti činjenicu da se u Izraelu formira vlada koja bi mogla naštetiti najvažnijim pitanjima religije i države”.

“Nema sumnje da će ova vlada naštetiti i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na naše postojanje, jer se oslanja na pristalice terorizma,” dodaje se u izjavi.

Brojni autori su dešavanja u Izraelu upoređivali s “građanskim ratom” unutar desničarskog tabora, smatrajući da ova faza predstavlja opasnu prekretnicu u izraelskom političkom i stranačkom životu.

Eskalacija ekstremizma u javnom diskursu

Posmatrači smatraju da mogućnost uspjeha buduće vlade nosi sjeme početka raspada i erozije izraelske desnice, nakon što je u posljednja dva desetljeća dominirala izraelskom političkom scenom.

U subotu je šef sigurnosne službe Shin Bet Nadav Argaman objavio vanredno saopćenje u kojem je upozorio kako postoji mogućnost da dođe do “politički motiviranih atentata” u Izraelu.

U poruci je upozorio na eskalaciju ekstremizma koja je odnedavno primijećena u javnom diskursu, posebno na društvenim mrežama, ističući da postoje osobe koji određene izjave mogu protumačiti kao poziv na fizičke napade.

Paralelno s tim, izraelski sigurnosni izvor je rekao da režim ozbiljno shvata prijetnje i huškanja protiv predjesnika nove vlade, čelnika stranke Yamina Naftalija Bennetta.

Izvor je kazao da sigurnosne službe u Izraelu istražuju i prate koliko su ozbiljne izjave na društvenim mrežama koje sadrže otvorene prijetnje po život Bennetta i drugih partnera u njegovoj stranci i novoj vladinoj koaliciji.

Ako se koalicija ne dogovori, peti izbori

Izvor je istakao da ovakav govor mržnje usmjeren protiv Bennetta dolazi u kontekstu huškanja desničarskih stranaka u Izraelu protiv njega, nakon što je stupio u koaliciju sa strankama centra i ljevice i arapskom strankom.

Datum glasanja Knesseta o iskazivanju povjerenja vladi, koju će voditi Yair Lapid i Naftali Bennett, još nije određen, a Bennett bi prvi počeo mandat premijera u razdoblju od dvije godine.

Izraelska vlada bi trebala položiti zakletvu u Knessetu u roku od 10 dana od datuma proglašenja uspostave nove vlade.

U slučaju da se zbog neslaganja u posljednjem trenutku koalicija raspadne, Izrael će vjerojatno morati održati pete po redu izbore u nešto više od dvije godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije