Google kažnjen u Francuskoj sa 220 miliona eura

Agencija za zaštitu konkurencije saopćila je da je američka IT kompanija nepošteno upućivala kompanije na svoje servise i diskriminisao konkurenciju.

Iz kompanije kažu da će izvršiti niz promjena u svojoj tehnologiji oglašavanja na mreži (EPA)
Iz kompanije kažu da će izvršiti niz promjena u svojoj tehnologiji oglašavanja na mreži (EPA)

Američki tehnološki div Google kažnjen je u Francuskoj sa 220 miliona eura (267 miliona dolara) zbog zloupotrebe tržišnog položaja u industriji online oglašavanja.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije saopćila je da je Google nepošteno upućivao kompanije na svoje servise i diskriminirao konkurenciju.

Google je pristao platiti kaznu i prekinuti s nekim od praksi davanja prednosti svojim servisima, navodi se u saopćenju regulatora, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Isabelle de Silva, predsjednica francuske Uprave za konkurenciju, navela je da je istraga otkrila procese kojima je Google favorizirao sebe u odnosu na konkurente – i na reklamnim serverima, i na platformama na strani ponude, a koji su dijelovi softvera koji izdavači koriste za upravljanje, prodaju i optimizaciju oglasnog prostora na svojim web lokacijama i mobilnim aplikacijama.

Evropa pojačano nadzire američke gigante

“Te vrlo važne prakse su diskriminirale konkurenciju na novom online tržištu oglašavanja i omogućile Googleu ne samo da očuva, već i da pojača svoj dominantni položaj”, dodala je De Silva.

Povodom odluke francuskih antimonopolskih vlasti, Google se oglasio porukom da će izvršiti niz promjena u svojoj tehnologiji oglašavanja na mreži tokom narednih mjeseci.

Kompanija je, također, najavila da planira te “promjene uvesti na većem broju tržišta, pri čemu će neke izmjene biti na globalnom nivou”.

Istraga je uslijedila nakon što su američka News Corporation, francuski list Le Figaro i belgijska novinska grupa Rossel podnijeli žalbu protiv Googla.

Regulatori širom Evrope pojačano nadziru američke tehnološke gigante zbog zabrinutosti da imaju preveliki utjecaj na više od 700 miliona građana tog bloka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO