EMA preporučuje da se ne koristi heparin za krvne ugruške

Ranije su izdata upozorenja protiv upotrebe heparina pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka kod pacijenata koji su primili vakcinu AstraZenece ili J&J. 

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban (EPA)
Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) dala je preporuku za liječnike da izbjegavaju heparin pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili vakcinu AstraZenece ili Johnson & Johnsona.

Evropski medicinski regulator, u saopćenju kojim želi povećati svijest o pravilnom liječenju, usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH), koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s vakcinom liječenje treba početi neheparinskim antikoagulansima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Upotreba pogoršava stanje’

“Za postupanje u slučaju sumnje [na trombozu sa sindromom trombocitopenije], naročito ako nema lokalnih preporuka, radna grupa preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a”, saopćila je EMA.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO