Bennett pozvao Netanyahua: Dopusti Izraelu da ide naprijed

Naftali Bennett će biti prvi premijer u izraelskoj rotacionoj vladi, a zamijenit će ga Yair Lapid 2023. godine.

Naftali Bennett je na konferenciji za novinare u nedjelju navečer objavio nastojanja da formira novu vladu sa takozvanom "koalicijom za promjenu", što će označiti kraj dugogodišnje Netanyahuove vladavine (EPA)

Lider izraelske partije Jamina (Desno) Naftali Bennett koji će biti novi premijer Izraela, kako se očekuje, pozvao je Benjamina Netanyahua, dosadašnjeg predsjednika Vlade, da napusti tu funkciju i dopusti da zemlja krene dalje.

Bennett je sinoć na konferenciji za novinare objavio svoja nastojanja da formira novu vladu sa takozvanom “koalicijom za promjenu”, što će označiti kraj dugogodišnje Netanyahuove vladavine.

“Za nekoliko dana nova vlada će položiti zakletvu. To nije katastrofa, ni nesreća. To nije ništa drugo već promjena vlade kao što je normalno u svakoj demokratskoj zemlji”, rekao je Bennett, dodavši da “Izrael nije monarhija” i niko nema monopol na vladavinu, te da se svaka vlada koja postane korumpirana na kraju smijeni jer je to prirodan zdrav potez u svakoj normalnoj zemlji, prenijela je novinska agencija Beta.

On se osvrnuo na niz prijetnji upućenih njemu, njegovoj partiji i ostalim članovima nove koalicije, kao i na pritisak na njegovu i još jednu desničarsku partiju da miniraju formiranje nove vlade.

“Oslobodi zemlju kako bi mogla da nastavi dalje. Nemoj da ostaviš samo sprženo tlo iza tebe”, rekao je  Bennett direktno Netanyahuu.

Ljevičarska ili desničarska vlada

Uz to je je odbacio tvrdnje Netanyahua i nekih njegovih pristalica da će nova vlada biti ljevičarska, rekavši da je nova vlada “zapravo deset stepeni desnija od aktuelne”.

Bennett je kasnije pozvao predsjednika parlamenta, Kneseta, Yariv Levin iz Netanyahuovog konzervativnog Likuda da zakaže glasanje o povjerenju novoj vladi za srijedu.

Levin će danas prenijeti Knesetu saopštenje mandatara za sastav nove vlade Yair Lapid, vođe partije centra Yesh Atid (Ima budućnosti), da može da formira vladu i time će se pokrenuti proces glasanja o povjerenju staroj vladi.

Prema izraelskom zakonu glasati se mora u roku od sedam dana od tog saopštenja i članovi buduće vlade vrše pritisak da to bude u srijedu 9. juna.

U novoj koaliciji je osam od 13 partija izabranih u Kneset na izborima 23. marta.

Među njima su ljevičarske, desničarske i partije centra, te jedna palestinska stranka.

Na osnovu dogovora Lapida i Bennetta, Bennett će biti prvi premijer u rotacionoj vladi, a zamijenit će ga Lapid 2023. godine.

Izvor: Agencije