Poruka Moskvi i Minsku da ne prijete članicama Alijanse

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kaže da je NATO zabrinut zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije posljednjih mjeseci.

Jens Stoltenberg: Rusija je masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije (EPA)

Čelnik NATO-a upozorio je Rusiju i Bjelorusiju da ne prijete članicama Sjevernoatlantskog saveza nakon što su bjeloruske vlasti prisilno prizemljile putnički avion koji je bio na letu unutar Evropske unije.

“Naravno da smo u hitnim slučajevima spremni zaštititi i odbraniti svakog saveznika od bilo koje vrste prijetnje koja dolazi iz Minska i Moskve“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za novine Welt am Sonntag i dodao kako se “vrlo pažljivo“ prati šta se događa u Bjelorusiji.

“Bjelorusija postaje sve više i više ovisna o Rusiji“, istakao je on, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Stoltenberg je kazao da je NATO “ozbiljno zabrinut zbog bliske saradnje Moskve i Minska posljednjih mjeseci“.

Zatvoren novinar i kritičar vlasti

“Iz prošlosti smo morali naučiti da je Rusija masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije“, dodao je te napomenuo kako je NATO odbrambeni savez.

Litvanija, Latvija i Poljska, sve članice NATO-a, dijele granice s Bjelorusijom.

Prije dvije sedmice je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko natjerao komercijalni let Ryanaira između dviju prijestolnica EU-a, Atine i Viljnusa, da prisilno sleti u Minsk.

Bjeloruski novinar i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega, koji su bili u avionu, uhapšeni su i još su uvijek u pritvoru.

Dok je Unija na to odgovorila uvođenjem sankcija Bjelorusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Lukašenka na razgovore i rekao da će Moskva podržati Bjelorusiju sa 500 miliona dolara zajma.

Putin je, također, naglasio kontinuiranu podršku Lukašenku u sporu sa Zapadom.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je kasnije u nedjelju da uobičajena saradnja Rusije i Bjelorusije ne odgovara planovima NATO-a.

Moskva: Paziti na unutrašnji terorizam SAD-a

Reagirajući na ranije upozorenje Stoltenberga Rusiji i Belorusiji da ne prijete članicama Alijanse, na Telegramu je napisala da u toj izjavi leži odgovor na pitanje “zašto se Zapad tako mahnito uhvatio za Bjelorusiju”.

“Uobičajena efikasna saradnja dvije zemlje ne odgovara planovima NATO-a. Neophodno je stalno se miješati u unutrašnje poslove čas jedne, čas druge države, ili istovremeno u obje, samo da bi bio spriječen prirodni tok uzajamno korisne integracije“, istakla je Zaharova.

Poručila je NATO-u da obraća pažnju ne na izmišljene prijetnje, već na “unutrašnji terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO