Sud u Kaliforniji ukinuo zabranu jurišnog oružja

Savezni sudija Roger Benitez donio je odluku da se zabranom vojnih pušaka, koja datira iz 1989. godine, uskraćuje stanovnicima pravo na posjedovanje oružja.

Upravo je puška AR-15 korištena u najmasovnijim ubistvima moderne historije SAD-a (EPA)
Upravo je puška AR-15 korištena u najmasovnijim ubistvima moderne historije SAD-a (EPA)

Savezni sudija Roger Benitez ukinuo je zabranu posedovanja jurišnog oružja koje je na snazi u Kaliforniji, saveznoj državi Sjedinjenih Američkih Država.

Sudija iz San Diega, zadužen za južnu Kalofrniju, donio je odluku da se zabranom vojnih pušaka, koja datira iz 1989. godine, uskraćuje stanovnicima pravo na posjedovanje oružja.

Ovaj zakon je nekoliko puta nadograđivan od kako je izglasan, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Puška AR-15 korištena u najmasovnijim ubistvima

“Ni pod kojim nivoom pojačane kontrole ovaj zakon ne može opstati. Poput švicarskog noža, popularna puška AR-15 savršena je kombinacija odbrambenog oružja za čuvanje kuće“, kazao je Benitez u obrazloženju odluke, prenosi New York Post.

“Dobra je za odbranu kuće, ali i za borbu“, dodao je.

Odlukom Beniteza, državi Kaliforniji ostavljen je rok od 30 dana za žalbu.

Sudija je u presudi kritizirao i rad medija.

“Treba oprostiti ako je neko zaveden pisanjem medija i drugih da je država preplavljena ubilačkim jurišnim puškama AR-15. Činjenice, međutim, ne potvrđuju ovu hiperbolu niti činjenično stanje.“

Upravo je puška AR-15 korištena u najmasovnijim ubistvima moderne historije SAD-a, kao što je pucnjava u kinu u Aurori (Colorado), napad na sinagogu Tree of Life (Pittsburgh), muzički festival u Las Vegasu Route 91 Harvest, masakr u crkvi u Teksasu, kao i onaj u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu.

‘Šamar porodicama koje su izgubile voljene’

Poređenje ove puške s višenamjenskim nožićem koji potiče iz Švicarske izazvalo je oštre kritike zvaničnika Kalifornije, a guverner Gavin Newsom je nazvao AR-15 “ratnim oružjem“.

Dodao je kako porećenje “u potpunosti potkopava kredibilitet ove odluke i šamar porodicama koje su izgubile voljene zbog ovog oružja“.

“Nećemo odustati od ove borbe i nastavit ćemo se zalagati za zdravorazumske zakone o oružju koji će spasiti živote“, istakao je Newsom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO