Jemen: Sedamnaest poginulih u raketnom napadu

Vlasti ove zaljevske države za napad u gradu Marib su okrivile pobunjenički pokret Husi.

Građanski rat u Jemenu bjesni od 2014. godine (EPA - Ilustracija)

Najmanje 17 osoba, uključujući petogodišnju djevojčicu, poginulo je u udaru balističke rakete u jemenskom gradu Maribu, a vlasti ove zaljevske države za napad su okrivile pobunjenički pokret Husi.

Projektil je pogodio benzinsku stanicu susjedstva Rawdha, kazao je Ali al-Ghulisi, sekretar za medije provincijskog guvernera.

U eksploziji rakete je ranjeno više desetaka osoba, a iz pobunjeničkog štaba za sada se niko nije oglasio.

Novinska gencija SABA, koju kontrolira Vlada, izvještava da su Husi nedugo nakon raketnog napada poslali dron s eksplozivom koji je uništio dva ambulantna vozila koja su se kretala ka mjestu eksplozije da pruže pomoć povrijeđenima.

Poginulo više od 130.000 ljudi

Američki izaslanik u Jemenu Tim Lenderking osudio je napad pobunjenika, koje podržava Iran, i ocijenio kako su propustili mogućnost da se postigne mir u ovoj ratom razorenoj državi.

Optužio je Huse da snose najveći dio odgovornosti za produženje sedmogodišnjeg sukoba, koji je “nanio neopisivu patnju narodu Jemena“, i pozvao sve aktere sukoba da prihvate “značajnu regionalnu i međunarodnu podršku“ izraženu za mirovni plan Ujedinjenih naroda.

U građanskom ratu, koji u Jemenu bjesni od 2014. godine, poginulo je više od 130.000 ljudi, a zemlja se nalazi u jednoj od najtežih humanitarnih kriza na svijetu.

Izvor: Agencije