Izraelske snage od 1967. slobode lišile milion Palestinaca

U izraelskim zatvorima je od 1967. godine umrlo 226 pritvorenih Palestinaca, a trenutno se nalazi najmanje 4.500 palestinskih zatvorenika.

Izraelske vlasti mogu produžavati pritvor bez pokretanja ikakvih sudskih postupaka protiv pritvorenika (EPA)

Izraelske snage su od okončanja bliskoistočnog rata iz 1967. godine uhapsile najmanje milion Palestinaca, a uglavnom im se na teret stavljalo da su sigurnosna prijetnja po Izrael.

“Među Palestincima koje su izraelske snage lišavale slobode je bilo i oko 17.000 žena i oko 50.000 maloljetnika“, navodi se u saopćenju palestinske Komisije za pitanja zatvorenika.

U saopćenju te nevladine organizacije se, također, navodi da je u tom periodu Izrael naredio administrativni pritvor za više od 54.000 Palestinaca.

To podrazumijeva da izraelske vlasti mogu produžavati pritvor bez pokretanja ikakvih sudskih postupaka protiv pritvorenika.

Psihički i fizičko zlostavljanje

“U izraelskim zatvorima je od 1967. godine umrlo 226 pritvorenih Palestinaca“, navodi se u izvještaju, prenosi Anadolija.

Također se navodi da je velika većina palestinskih pritvorenika pretrpjela neki vid psihičkog ili fizičkog zlostavljanja.

U izraelskim zatvorima se trenutno nalazi najmanje 4.500 palestinskih zatvorenika, među kojima je 41 žena, 140 maloljetnika i 440 administrativnih pritvorenika.

Izrael je tokom rata 1967. godine okupirao Zapadnu Obalu, Istočni Jerusalem (Al-Quds), sirijsku Golansku visoravan te egipatski poluotok Sinaj.

Egiptu je mirovnim sporazumom iz 1979. godine vraćen poluotok Sinaj, a izraelska okupacija u drugim regijama i dalje traje.

Izvor: Agencije

Povezane

Odluka za pokretanje kršenja ljudskih prava u Izraelu i Palestini se smatra ‘dobrodošlim korakom’ u vrijeme promjene međunarodne zajednice da uvidi izraelske ratne zločine.

Published On 03 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO