Izraelska policija uhapsila, pa oslobodila novinarku Al Jazeere

Givara Budeiri puštena je nekoliko sati nakon što ju je uhapsila izraelska policija dok je izvještavala sa demonstracija u Sheikh Jarrahu.

Givara Budeiri radi za Al Jazeeru od 2000. godine (Al Jazeera)

Novinarka Al Jazeere Arabic Givara Budeiri puštena je nekoliko sati nakon što ju je uhapsila izraelska policija, dok je izvještavala sa demonstracija u Sheikh Jarrahu, dijelu okupiranog Istočnog Jerusalema.

Izraelska policija napala je dopisnicu katarske medijske mreže iz Jerusalema, a potom i uhapsila u subotu te uništia imovinu koja je pripadala kamermanu Al Jazeere Nabilu Mazzawiju.

Hapšenje Budeiri izazvalo je oštre reakcije i osude boraca za slobodu medija i medijskih organizacija.

“Odjednom su me napali sa svih strana i udarili su me od zid. Udarali su me u vozilu sa svih strana“, kazala je Budeiri za Al Jazeeru netom nakon puštanja u subotu kasno navečer.

Izvještavala je sa protesta kojim se obilježavala 54. godišnjica Nakse, termina koji Palestinci koriste pri opisivanju izraelske okupacije Istočnog Jerusalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze 1967. godine.

Tretirana kao kriminalac

Sheikh Jarrah je, također, poprište demonstracija proteklih sedmica u znak podrške palestinskim porodicama koje deložiraju zbog izraelskih naseljenika.

Budeiri radi za Al Jazeeru od 2000. godine.

Nosila je pancirni prsluk sa velikim natpisima PRESS kada je uhapšena i posjeduje karticu Državnog novinskog ureda Izraela (GPO).

Navodi kako su je “tretirali kao kriminalca“ kada je dovedena u policijsku stanicu, nisu joj dozvoljavali da skine teški pancir, niti da zatvori oči.

Kazala je da su je optuživali da je udarila jednu vojnikinju – ovu optužbu novinarka kategorički odbacuje.

Dodala je kako je puštena pod uvjetom da ne ide u Sheikh Jarrah narednih 15 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije