Vijeće Evrope upozorilo Sloveniju na pogoršanje slobode medija

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na ‘uočljivo pogoršanje’ slobode izražavanja i slobode medija u Sloveniji u Vladi Janeza Janše.

Dunja Mijatović je navela 'niz problema' u vezi medijskih sloboda u Sloveniji (EPA)

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na “uočljivo pogoršanje” slobode izražavanja i slobode medija u Sloveniji u Vladi desničarskog premijera Janeza Janše i pozvala Vladu da zaustavi taj trend.

Mijatović je u memorandumu koji je prenio njen ured napisala da “neki koraci koje je slovenska Vlada preduzela posljednjih mjeseci riskira da podriju sposobnost nezavisnih glasova da govore slobodno”, prenosi Beta.

“Neprijateljski javni diskurs, kao i kampanje ocrnjivanja i zastrašivanja uperene protiv aktivista civilnog društva i onih koji izražavaju kritična mišljenja nanose štetu slobodi izražavanja i imaju zastrašujući utjecaj na slobodu medija”, napisala je Mijatović.

Pozvala slovensku Vladu da poboljša situaciju i navela niz preporuka.

“Povjerenica poziva slovenske vlasti da preduzmu mjere da smire tenzije u društvu i ohrabre uzajamno poštovanje i razmjenu mišljenja”, navodi se u memorandumu.

‘Uznemiravanje, zastrašivanje, krivične prijave…’

Posebno je ukazala na odgovornost političkih vođa u ovom smislu i pozvala je članove Vlade da na dostojanstven i odgovoran način koriste društvene mreže.

Rekla je da se članovi Vlade moraju suzdržavati od davanja izjava koje stigmatiziraju rad civilnog društva i trebaju javno osuditi takav govor drugih.

Mijatović je pozvala slovenske vlasti da preduzmu akcije da smire te tenzije i “ohrabre uzajamno poštovanje u razmjeni mišljenja”.

Mijatović je navela “niz problema” u vezi medijskih sloboda, uključujući “uznemiravanje, zastrašivanje i krivične prijave protiv novinara, restrikcije pristupu javnim informacijama, Vladino djelovanje protiv medija javnog servisa”.

“Povjerenica posebno osuđuje trend seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora prema novinarkama”, navodi se u saopćenju.

Mijatović je, također, izrazila žaljenje što je, kako izgleda, slovenska Vlada iskoristila pandemiju COVID-19 da obeshrabri slobodno izražavanje neslaganja ili političkog protivljenja, sveobuhvatnim zabranama protesta i kaznama za prekršioce.

Slovenska Vlada je osporila nalaze povjerenice Mijatović u odgovoru.

Sloboda medija nije prekršena nikakvim pravnim aktima, navela je Vlada, prenosi AP.

Vlada: Sloboda izražavanja pripada svima

“Svaka kritika uperena na konkretno pokrivanje medija od političara i premijera ne može se ni na koji način smatrati napadom na slobodu medija i nezavisnost novinarskog rada. Sloboda izražavanja je pravo koje pripada svakom, uključujući vladu i njene predstavnike i ne završava se visokom retorikom, već, također, uključuje kritično izražavanje”, navela je Vlada.

Populistički premijer Janša pod sve većim je kritikama zbog, kako se smatra, autoritarnog stava poput njegovog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Hiljade ljudi protestiralo je nedavno u Sloveniji tražeći smjenu Vlade i prijevremene izbore zbog, kako su rekli, erozije demokratskih standarda u zemlji.

Janša, poznat po napadima na novinare i kritičare preko društvenih mreža, više puta je odbacio kritike u zemlji i iz inostranstva kao liberalnu zavjeru protiv njegove konzervativne Vlade.

Izvor: Agencije