Trudeau: Katolička crkva mora preuzeti odgovornost zbog škola za asimilaciju

Između 1831. i 1996. godine kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio gotovo 150.000 domorodačke djece iz njihovih domova.

Justin Trudeau je kazao da se mnogi 'pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi šuti i ne istupa' (EPA)

Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva, izjavio je premijer Kanade Justin Trudeau, nakon otkrića ostataka 215 djece u jednoj takvoj školi.

“Kao katolik, jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička crkva sada zauzela i zauzimala je proteklih godina”, rekao je on novinarima, prenosi Hina.

“Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome”, dodao je.

Između 1831. i 1996. godine kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio gotovo 150.000 domorodačke djece iz njihovih domova.

Nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150.000 djece koja su pohađala te škole bila izložena.

Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izvještaj je utvrdio da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi.

Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Masovna grobnica sa 215 domorodačke djece

Ove sedmice je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece, koji su bili učenici škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978. godine, a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudeau je kazao da se mnogi “pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi šuti i ne istupa”.

“Prije nego što počnemo izvoditi Katoličku crkvu na sud, nadam se da će vjerski vođe shvatiti da je to nešto u čemu trebaju sudjelovati, a ne od čega se skrivati”, dodao je.

Izvor: Agencije