Palestinska partija u izraelskoj vladi: ‘Smiješno i naivno’

Palestinski aktivisti tvrde da odluka lidera Ujedinjene arapske liste Mansoura Abbasa oslikava ‘temeljno nepoznavanje’ izraelske politike.

Diana Buttu, palestinska analitičarka i pravnica, rekla je da je Mansour Abbas napravio veliku grešku (Reuters)

Ujedinjena arapska lista (UAL) postat će prva partija palestinskih državljana Izraela koja će biti bio vladajuće koalicije, nakon što je pristala pridružiti se novoj izaelskoj vladi Naftalija Bennetta, bivšeg saveznika premijera Benjamina Netanyahua, političara koji je zagovarao aneksiju okupirane Zapadne obale.

Mansour Abbas, lider UAL-a, po strani je ostavio razlike s Bennettom, 49-godišnjakom koji je ranije bio na čelu doseljeničke organizacije, kao i Yairom Lapidom, te potpisao koaliciju osam partija iz šireg političkog spektra, čija je namjera staviti tačku na 12-godišnju vladavinu Netanyahua.

Abbas, koji je i zamjenik predsjedavajućeg južnog ogranka Islamskog pokreta u Izraelu, koji se 1995. godine odvojio od sjevernog ogranka, koji vodi sheik Raed Salah, tvrdi da će mu taj potez pomoći da poboljša život palestinskih državljana Izraela, koji čine oko 20 posto stanovništva.

UAL, koji ima četiri mjesta u Parlamentu, tvrdi da je osigurao dogovor od 53 milijarde šekela (16 milijadi dolara), kojim će se poboljšati infrastruktura i osnažiti borba protiv kriminala u izraelskim gradovima s palestinskom većinom.

Mnogi Palestinci tvrde: Neće dobiti ništa

Tvrde da su od nove vlade dobili garancije da će zaustaviti uništavanje palestinskih kuća izgrađenih bez dozvole u Izraelu te da će u pustinji Negev, uporištu partije, zvanično biti priznati beduinski gradovi.

“Odlučili smo se pridružiti vladi u nastojanju da promijenimo ravnotežu političkih snaga u zemlji“, rekao je Abbas u poruci svojim pristalicama.

No, mnogi Palestinci bili su izrazito kritični prema njegovoj odluci.

Diana Buttu, palestinska analitičarka i pravnica, kazala je za Al Jazeeru da je Abbas “napravio veliku grešku misleći da može krunisati izraelskog kralja“.

U nedavnoj izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijene su najmanje 253 osobe (Reuters)

“Pomogao je koaliciji tako što ju je udružio, ali kao Palestinci, naša uloga nije da pomažemo imenovanju kralja. Mi smo opozicija ovom sistemu. Naša je uloga zaštititi našu zajednicu”, rekla je.

Tvrdi da Abbas i njegova partija “neće dobiti ništa“, kao mali dio nezgrapne koalicije.

“Ideja da bi Abbas nekako mogao imati mogućnost da dobije podrušku da predstavi ideju kojom bi se borilo protiv rasističkih zakona koji su nametnuti Palestincima je smiješna“, dodala je.

“Smiješno, veoma naivno i oslikava fundamentalno nepoznavanje izraelske politike i cionizma“, kaže Diana Buttu.

‘Mansour Abbas je postao izopćenik’

Jafar Farah, direktor centra Mossawa, koji predstavlja Palestince u Izraelu, rekao je za Al Jazeeru da ima potencijala za neku društvenu i ekonomsku dobit za palestinsku zajednicu u Izraelu, kao što su nekretnine i kriminal.

“No, opet, i Netanyahuova vlada je bila voljna dati arapskim zajednicama neke od tih ustupaka, tako da to nije ništa novo“, kaže.

Mansour Abbas pridružio se Naftaliju Bennettu i Yairu Lapidu u formiranju koalicije (Reuters)

Neki Palestinci tvrde da je nedavna 11-dnevna izraelska ofanziva na Gazu, u kojoj su ubijene najmanje 253 osobe, među kojima 66 djece, te ranjeno 1.900 ljudi, dodatno pojačala osjećaje velikog dijela Palestinaca, koji misle da je Abbas pogriješio što se pridružuje vladi koja će nastaviti s vojnom okupacijom palestinskog naroda i blokadom Pojasa Gaze.

“Abbasova odluka da bude dio ekstremene vlade, da radi protiv interesa palestinskog naroda u Izraelu i na okupiranom teritorijama, veoma je opasna“, tvrdi Sami Abou Shehadeh, lider palestinske nacionalističke partije Balad.

“Zamislite da ste čelnik palestinske partije i da ne možete posjetiti Al-Aksu ili otići na sahranu u Ummal-Fahmu, jer bi vas ljudi otjerali odatle. Mansour je postao izopćenik“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera