Izraelski turisti na Sokorti: Jemen optužuje UAE da krši suverenitet zemlje

Ministarstvo turizma u vladi Husa je osudilo prebacivanje izraelskih turističkih grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na otok Sokotra s vizama iz Abu Dabija.

Kontrolu nad Sokotrom prije godinu dana preuzele su milicije koje podržava UAE (Al Jazeera)

Jemenski zvaničnik je u četvrtak iznio optužbe na račun Ujedinjenih Arapskih Emirata da su “prekršili” suverenitet njegove zemlje dovođenjem stranih turista na otok Sokotra (jugoistok) bez konsultiranja legitimne jemenske Vlade i dobijanja njenog odobrenja.

Savjetnik jemenskog Ministarstva informiranja Mukhtar Al-Rahbi rekao je za agenciju Anadolija da su “Emiraćani izdali posebne vize stranim turistima različitih nacionalnosti [nije ih specificirao] za dolazaka na otok Sokotra bez konsultacija s jemenskom Vladom i dobijanja njenog odobrenja”.

Odgovarajući na pitanje o izvještajima da je UAE doveo izraelske turiste na otok, Rahbi je rekao: “Nije isključeno ni to da se dovode izraelski turisti na Sokotru.”

Prošlog ponedjeljka je Ministarstvo turizma u Vladi Husa osudilo, kako su opisali, prebacivanje izraelskih turističkih grupa iz UAE-a na otok Sokotra s vizama iz Abu Dabija.

Ministarstvo je u izjavi navelo da je to “u suprotnosti s međunarodnim pravom, budući da je Sokotra jemenska teritorija, koju je okupirala koalicija”, smatrajući da su to koraci koji se poduzimaju u sklopu normalizacije odnosa između UAE-a i “cionističke tvorevine”.

Nema službenog odgovora iz Emirata

Iz UAE-a nije bilo službenog komentara na optužbe za dovođenje stranih i izraelskih turista na otok.

Rahbi je istakao da su kontrolu nad Sokotrom prije godinu dana preuzele milicije koje podržava UAE, pa su tako zračni prostor, more i sve državne institucije sada pod njihovom kontrolom.

Naglasio je da je stav Vlade Jemena jasan po pitanju toga da ne prihvata ulazak bilo kojeg stranca u Jemen bez dozvole i poštivanja utvrđenih procedura.

Rahbi je dodao da ovakvo ponašanje UAE-a predstavlja očit napad na suverenitet Jemena, što je neprihvatljivo.

“Svi ovi zločini nisu predmet zastare. Doći će dan kada će protiv UAE-a biti podnijeti tužbe pred međunarodnim instancama zbog apsurdnog ponašanja, bilo da je riječ o narušavanju suvereniteta Jemena ili dovođenju turista u Jemen”, dodao je.

“Mi u Jemenu imamo jasan stav o palestinskom pitanju. Protivimo se normalizaciji odnosa s uzurpatorskom cionističkom tvorevinom. To je jasan i nedvosmislen stav naroda i vlade”, rekao je.

Rat u Jemenu traje duže od šest godina

UAE i Izrael su potpisali sporazum o normalizaciji odnosa u Washingtonu 15. septembra prošle godine.

Južno prelazno vijeće, koje podržava UAE, kontrolira Sokotru od juna 2020. godine, nakon sukoba s vladinim snagama.

Jemenski zvaničnici su u više navrata optužili UAE da nastoji podijeliti Jemen i kontrolirati njegove strateške otoke i luke kako bi upravljao njegovim bogatstvom i proširio svoj utjecaj na njima, dok Abu Dabi negira takve optužbe.

Od marta 2015. godine UAE uglavnom sudjeluje u arapskoj koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije, koja se bori protiv Husa kao podrška vladinim snagama.

Rat u Jemenu, koji traje više od šest godina, odnio je živote 233.000 ljudi, a 80 posto stanovništva, od ukupno oko 30 miliona ljudi, zavisi od humanitarne pomoći i podrške, u najgoroj humanitarnoj krizi na svijetu, prema Ujedinjenim narodime.

Izvor: Al Jazeera i agencije