G7 postigao sporazum o minimalnom oporezivanju korporacija

Porez na dobit velikih kompanija bit će 15 posto, a određivat će se od zemlje do zemlje.

Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza (Getty Images)

Ministri finansija grupe G7 dogovorili su u subotu historijski sporazum o oporezivanju multinacionalnih tehnoloških divova u Londonu, objavio je britanski ministar finansija Rishi Sunak.

“Presretan sam što mogu objaviti da su danas, nakon godina rasprava, ministri finansija G7 postigli historijski sporazum o reformi globalnog poreznog sistema”, napisao je on na Twitteru.

Ministri finansija grupe G7 dogovorili su minimalni porez na dobit velikih kompanija od najmanje 15 posto, koji će se određivati od zemlje do zemlje, dodao je Sunak.

Ovaj dogovor je važan temelj za daljnji dogovor tokom foruma G20 i on bi trebao okončati desetljećima dugu “utrku prema dnu”, u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima.

Stotine milijardi dolara troška

No, to ih je koštalo stotine milijardi dolara, što je manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti ekonomije razorene u pandemiji korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 posto, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najnižeg nivoa u G7.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada