EU predlaže WTO-u plan za ubrzanje proizvodnje vakcina

Evropska unija je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost vakcina protiv COVID-19.

Hitno se treba usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu vakcina širom svijeta (EPA)

Evropska unija je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost vakcina protiv COVID-19, ističući da je to bolji način od ukidanja patentnih prava, što predlažu Sjedinjene Američke Države.

“Naš neposredni, hitni cilj je osigurati jednak pristup vakcinama za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se vakcine dijele brže i šire. Nastavljamo pomagati povećanje proizvodnje. EU predlaže konkretna kratkoročna i srednjoročna rješenja kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cijenama”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Izvršni potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis istaknuo je da se hitno treba “usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu vakcina širom svijeta”.

Dodao je da su glavni problemi u ovom trenutku nedovoljni kapaciteti proizvođača vakcina da brzo proizvodu tražene količine.

Pravo na intelektualno vlasništvo

Što se tiče prava intelektualnog vlasništva, EK ističe da je dobrovoljno odustajanje od patentne zaštite najefikasniji način za ubrzanje i proširenje proizvodnje.

U slučajevima kada nema dobrovoljnog pristanka, obavezno odustajanje od patenta, gdje vlada može dati ciljano dopuštenje proizvođaču vakcina bez pristanka vlasnika patenta, “može biti legitiman alat u kontekstu pandemije”, navodi EK.

“Što se tiče širokog odricanja od patenta koje su predložili brojni članovi WTO-a, EK, iako spremna razgovarati o bilo kojoj opciji koja pomaže da se pandemija što prije završi, nije uvjerena da bi to moglo pružiti najbolji trenutni odgovor za postizanje cilja o širokoj i pravodobnoj raspodjeli vakcina, što je svijetu hitno potrebno”, navodi EK.

U planu EK-a se kaže da je najvažnije ograničiti korištenje izvoznih restrikcija i osigurati otvorene lance opskrbe.

Drugi element plana predstavlja poziv EK-a vladama da snažno potiču i podrže proizvođače i istraživače da prošire proizvodnju i osiguraju vakcine po dostupnim cijenama za siromašnije zemlje.

Izvor: Agencije