UNWTO: U svijetu u prvom kvartalu 83 posto manje turista; izgledi za ljeto bolji

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 180 miliona turista manje nego u isto vrijeme 2020. godine, ali dolaskom ljeta, uz vakcinisanje, izgledi za 2021. se poboljšavaju.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020 (EPA)
Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020 (EPA)

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 miliona turista manje nego u isto vrijeme 2020. godine, ali dolaskom ljeta, uz vakcinisanje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi za 2021. se poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Evropu u Ateni je sredinom sedmice okupio predstavnike evropskih članica te UN-ove organizacije, prenosi Hina.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

Politička podrška

S tog sastanka generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Evropa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milionima radnih mjesta i poduzeća širom Evrope u tom sektoru, među kojima je i jača saradnja UNWTO-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje ekonomskog oporavka u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge.

Složili su se i da je za oporavak važna saradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Evropi i svijetu.

Blagi optimizam za evropsko ljeto

Nakon što je Evropa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020, od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, ali još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020, a treća je, iza Evrope, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski Istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebno od maja do augusta, predviđa se zbog vakcinisanja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz vakcinisanje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto nivoa iz 2019. ne predviđaju prije 2024, a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju nivo od 30 do 40 posto iz 2019.

Izvor: Agencije

Povezane

Grčka je počela primati turiste, ako su vakcinisani ili imaju negativan test na korona virus. Vlada je odluku donijela nekoliko sedmica prije ostatka Unije, jer su zemlji prijeko potrebni prihodi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO