Rusija razvila zaštitnu ‘zavjesu’ protiv navođenih projektila

Proizvod će biti predstavljen na vojnom sajmu Army-2021, a njegovi državni testovi i provjere će biti završeni ove godine.

TsNIITochMash je razvio nekoliko generacija zaštitnih sistema od precizno navođenog oružja (EPA - Ilustracija)
TsNIITochMash je razvio nekoliko generacija zaštitnih sistema od precizno navođenog oružja (EPA - Ilustracija)

Centralni institut za istraživanje razvoja precizne mašinerije (TsNIITochMash), koji je dio ruske državne tehnološke korporacije Rostec, razvio je novu vrstu municije čiji je zadatak povećanje izdržljivosti oklopa na borbenom polju i zaštita oklopnjaka od preciznih projektila, prenosi agencija TASS u petak pozivajući se na saopćenje Rosteca.

„Nova protiv-municija je razvijena u kalibru 76 milimetara i teži 2,8 kilograma. Po izbijanju prijetnje, protiv-municija se ispaljuje u pravcu opasnosti kako bi se stvorila zavjesa aerosoli i pljeve za smetnju koji zajedno ‘zasljepljuju’ neprijateljske sisteme navođenja naoružanja“, objašnjava sa u saopćenju kompanije.

Kada dođe vrijeme za to, navodi TASS, ova municija može biti korištena za odbrambene sisteme postojećih i novih modela oklopnjaka u bilo kojem klimatskom okruženju.

Velika potražnja

„Proizvod će biti predstavljen na vojnom sajmu Army-2021, a njegovi državni testovi i provjere će biti završeni ove godine“, navodi se u saopćenju i dodaje kako će ovakva municija biti jako tražena na svjetskom tržištu.

Kada se uporedi sa ranijom generacijom oružja, kombinirana gustina zavjese novog projektila je veća za 50 posto uslijed čega je moguće suzbiti projektile sa laserskim, optičkim, termalnim i radarskim navođenjem.

TsNIITochMash je razvio nekoliko generacija zaštitnih sistema od precizno navođenog oružja, navodi TASS. Posebno se ističe razvoj zaštitnih sredstava za izviđačko vozilo PRP-4A Argus, potom višecjevni raketni sistem Uragan-1M, te druga borbena vozila.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO