Prethodna infekcija stvara 10-mjesečni imunitet na korona virus

Naučnici Londonskog univerzitetskog koledža proveli su studiju nad štićenicima i osobljem domova za njegu.

U istraživanju su učestvovala 682 stanovnika domova za njegu prosječne starosti 86 godina, i 1.429 zaposlenih u domovima za njegu (EPA)

Prethodna infekcija COVID-om 19 znatno smanjuje rizik od nove infekcije, stvarajući desetomjesečni imunitet na korona virus, navodi se u studiji naučnika Londonskog univerzitetskog koledža (UCL) provedenoj nad štićenicima i osobljem domova za njegu.

Studija, objavljena u magazinu The Lancet Healthy Longevity, utvrdila je da je kod štićenika domova za njegu, koji su prethodno bili zaraženi COVID-om 19, gotovo 85 posto manja vjerovatnoća da će se opet zaraziti u periodu između oktobra i februara od onih koji nisu bili zaraženi, prenosi agencija Reuters, piše Tanjug.

Kod osoblja tih domova koji su preležali infekciju je oko 60 posto manja vjerovatnoća da će se ponovo zaraziti.

Visok nivo zaštite

“Zaista je dobra vijest da prirodna infekcija štiti od ponovne infekcije u ovom vremenskom periodu. Rizik od duplog zaražavanja je izgleda vrlo mali”, izjavila je glavna istraživačica Maria Krutikov sa Instituta za zdravstvenu informatiku pri UCL-u.

Ohrabruje i činjenica da prethodna infekcija COVID-om 19 daje visok nivo zaštite stanarima domova za njegu, imajući u vidu raniju zabrinutost da bi ove osobe mogle imati slabiji imuni odgovor zbog starosti.

U istraživanju su učestvovala 682 stanovnika domova za njegu prosječne starosti 86 godina, i 1.429 zaposlenih u domovima za njegu, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije