MMF-a i Svjetska banka traže od G7 bolju raspodjelu vakcina

Rasprostranjenija distribucija vakcina je hitna ekonomska neophodnost, a i moralni imperativ, navode lideri Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Pandemija korona virusa neće se završiti dok svi ne budu imali pristup vakcinama (EPA)

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pozvali su Grupu sedam (G7) najrazvijenijih zemalja da što prije omoguće zemljama u razvoju pristup vakcinama protiv korona virusa, a proizvođače da intenziviraju proizvodnju.

U zajedničkom saopćenju upućenom G7, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Svjetske banke David Malpass također su pozvali vlade, farmaceutske kompanije i organizacije uključene u nabavku vakcina da povećaju transparentnost kada je riječ o sklapanju ugovora, finansiranju i isporukama vakcina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Vakcinacija je moralni imperativ’

“Rasprostranjenija distribucija vakcina je hitna ekonomska neophodnost, a i moralni imperativ. Pandemija korona virusa neće se završiti dok svi ne budu imali pristup vakcinama, uključujući ljude u zemljama u razvoju”, naveli su lideri MMF-a i Svjetske banke.

Čelnici MMF-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i ranije ocijenili da je nejednak pristup potaknuo pojavljivanje sojeva korona virusa, koji su uzrokovali novo širenje epidemije u zemljama u razvoju.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO