MMF-a i Svjetska banka traže od G7 bolju raspodjelu vakcina

Rasprostranjenija distribucija vakcina je hitna ekonomska neophodnost, a i moralni imperativ, navode lideri Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Pandemija korona virusa neće se završiti dok svi ne budu imali pristup vakcinama (EPA)
Pandemija korona virusa neće se završiti dok svi ne budu imali pristup vakcinama (EPA)

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pozvali su Grupu sedam (G7) najrazvijenijih zemalja da što prije omoguće zemljama u razvoju pristup vakcinama protiv korona virusa, a proizvođače da intenziviraju proizvodnju.

U zajedničkom saopćenju upućenom G7, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Svjetske banke David Malpass također su pozvali vlade, farmaceutske kompanije i organizacije uključene u nabavku vakcina da povećaju transparentnost kada je riječ o sklapanju ugovora, finansiranju i isporukama vakcina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Vakcinacija je moralni imperativ’

“Rasprostranjenija distribucija vakcina je hitna ekonomska neophodnost, a i moralni imperativ. Pandemija korona virusa neće se završiti dok svi ne budu imali pristup vakcinama, uključujući ljude u zemljama u razvoju”, naveli su lideri MMF-a i Svjetske banke.

Čelnici MMF-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i ranije ocijenili da je nejednak pristup potaknuo pojavljivanje sojeva korona virusa, koji su uzrokovali novo širenje epidemije u zemljama u razvoju.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO