Grčka počela vakcinaciju u izbjegličkim logorima

Prema podacima UNHCR-a, na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi 12.100 tražitelja azila, a 9.400 njih živi u službenim izbjegličkim logorima.

Vakcinisanje je počelo na otocima Lesbos, Chios i Samos (Reuters)

Tražitelji azila u Grčkoj stajali su u redu u četvrtak kako bi dobili vakcinu protiv korona virusa, jer su grčke vlasti počele vakcinisati migrante u izbjegličkim logorima.

Vladu, koja je vakcinisanje šire javnosti počela u januaru, grupe za zaštitu prava kritizirale su zbog sporog uključivanja tražitelja azila, kojima prijeti opasnost u prenapučenim logorima, u kojima su sanitarni uvjeti loši i fizički razmak nemoguć, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi 12.100 tražitelja azila, a 9.400 njih živi u službenim izbjegličkim logorima, prema Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

U četvrtak je vakcinisanje počelo na otocima Lesbos, Chios i Samos jednokratnom dozom Johnson & Johnson, rekao je Anastasios Chatzis, dužnosnik Nacionalne organizacije za javno zdravstvo.

‘Pred nama je dug, ali dobar put’

“Imamo vakcine, imamo osoblje, raspoloženje je pozitivno. Pred nama je dug, ali dobar put i nadamo se da će sve proći uredu”, kazao je on.

Nikos Babakos, šef izbjegličkog logora na Lesbosu, rekao je da će se ondje provesti vakcinisanje kako se ne bi opteretile otočne zdravstvene usluge.

“Nastavljamo obavještavati ljude kako bismo mogli vakcinisati što veći broj”, dodao je.

Oko 15 posto ljudi u logorima do sada je izrazilo interes za vakcinisanjem, a oko 30 postoje već je preboljelo COVID-19, kazao je glavni sekretar ministarstva migracija Manos Logothetis.

U Grčkoj, državi s oko 11 miliona stanovnika, više od 35 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, objavila je Vlada u četvrtak.

Izvor: Agencije