Facebook suspendirao Trumpa na dvije godine

Ova društvena mreža poručila kako provode „postrožene kazne“ za javne ličnosti koje krše njene protokole.

Trump je prošlog mjeseca zabrane Facebooka i Twittera nazvao „potpunom sramotom i uvredom naše države“ (EPA)
Trump je prošlog mjeseca zabrane Facebooka i Twittera nazvao „potpunom sramotom i uvredom naše države“ (EPA)

Facebook je na dvije godine suspendirao pristup bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, objavila je ova društvena mreža i dodala kako provode „postrožene kazne“ za javne ličnosti koje krše njene protokole.

„Uzevši u obzir težinu svih okolnosti koje su dovele do suspenzije g. Trumpa, vjerujemo kako su njegovi potezi doveli do teških prekršaja naših pravila što dovodi do najtežih kazni dostupnih po novim protokolima provođenja“, naveo je u saopćenju Nick Clegg, Facebookov potpredsjednik za globalne poslove.

„Njegove račune suspendiramo na dvije godine, počev od datuma početne suspenzije 7. januara ove godine.“

Objava američke kompanije dolazi nakon što je odbor za kontrolu koji je imenovao Facebook kritizirao njegovu početnu neodređenu suspenziju Trumpa nakon što je bivši predsjednik 6. januara hvalio osobe koje su upale u američki Kapitol.

Prošlog mjeseca je odbor za kontrolu potvrdio suspenziju, ali je naveo kako „nije podesno za Facebook da nametne neodređenu i bez standarda kaznu neodređene suspenzije“, a kopredsjedavajući odbora Michael McConnell je novinarima rekao kako „neograničene kazne ove vrste ne prolaze ni međunarodne ni američke testove mirisa na jasnoću, stalnost i transparentnost“.

Jednaka pravila za sve

Odbor je pozvao Facebook da „prekontrolira ovo pitanje kako bi odredio i opravdao proporcionalan odgovor koji je jednak pravilima koja se odnose na druge korisnike ove platforme“ u roku od šest mjeseci.

„Postavljanjem dvogodišnje sankcije za teške prekršaje, mi smo uzeli u obzir potrebu da ta kazna bude dovoljno duga kako bi se osigurao siguran prolazak vremena nakon spornog čina, kako bi bila dovoljno značajna da odgovori g. Trumpa i druge da čine takve teške prekršaje u budućnosti i da bude proporcionalna samoj težini prekršaja“, istakao je Clegg u petak.

Bez pristupa Facebooku i Twitteru, koji ga je za razliku od Facebooka za stalno blokirao, Trump je prošlog mjeseca zabrane nazvao „potpunom sramotom i uvredom naše države“.

„Sloboda govora je oduzeta predsjedniku SAD-a jer se luđaci radikalne ljevice plaše istine. Ove korumpirane kompanije društvenih mreža moraju platiti političku cijenu i više im se ne smije dozvoliti sa unište naš izborni proces“, nastavio je on.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO