Češka vlada preživjela glasanje o povjerenju

Babišev ANO trenutno prema ispitivanjima javnog mnijenja zaostaje za liberalnom koalicijom Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, a koalicija desnog centra SPOLU je također vrlo blizu.

Komunisti nisu podržali zahtjev ostalih opozicionih stranaka za smjenom premijera Andreja Babiša (EPA)

Češka manjinska vlada preživjela je u četvrtak navečer glasanje o povjerenju pošto komunisti nisu podržali zahtjev ostalih opozicionih stranaka za smjenom premijera Andreja Babiša nekoliko mjeseci uoči općih parlamentarnih izbora.

Dvije opozicione koalicije, koje će na izborima planiranima za oktobar biti glavni konkurenti Babiševoj stranci ANO, zatražile su glasanje o povjerenju zbog vladinog lošeg upravljanja epidemijom korona virusa i istrage protiv Babiša zbog navodnog sukoba interesa, prenosi Hina.

One ipak nisu uspjele prikupiti potrebnu većinu od 101 glasa u 200-članom donjem domu parlamenta jer je Komunistička stranka sa svojih 15 zastupnika napustila zasjedanje i suzdržala se od glasanja.

Protiv vlade 89 zastupnika

Komunisti su tokom čitavog mandata podržavali Babiševu manjinsku vladu ali su u aprilu povukli svoju podršku zbog nezadovoljstva vladinim oštrim odgovorom na špijunsku aferu s Rusijom u kojoj su dvije zemlje međusobno protjerale desetke diplomata iz ambasada u Pragu i Moskvi.

“Vlada nema naše povjerenje, ali još ga manje imaju desničarske (opozicione) stranke. Stoga nećemo učestvovati u ovom besmislenom spektaklu”, rekao je tokom rasprave čelnik komunista Vojtech Filip.

Za nepovjerenje vladi glasalo je 89 zastupnika.

Babišev ANO trenutno prema ispitivanjima javnog mnijenja zaostaje za liberalnom koalicijom Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, a koalicija desnog centra SPOLU je također vrlo blizu. Te dvije koalicije mogle bi, prema anketama, na izborima u oktobru osvojiti tanku većinu u parlamentu dovoljnu za sastavljanje vlade.

Izvor: Agencije