Vrhovni sud Sjeverne Irske odbacio pokušaj osporavanja protokola u okviru Brexita

Vrhovni sud Sjeverne Irske odbacio je navode kojima su čelnici probritanskih političkih stranaka u toj zemlji pokušali osporiti Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj kao dio sporazuma o Brexitu.

Sud je također naveo da je britanski sporazum o izlasku iz EU-a, kojim je Sjeverna Irska ostala u svojevrsnoj 'trgovinskoj orbiti' Unije, legitiman (EPA)

Vrhovni sud Sjeverne Irske odbacio je u srijedu navode kojima su čelnici probritanskih političkih stranaka u toj zemlji pokušali osporiti Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj kao dio sporazuma o Brexitu.

Lideri najvećih probritanskih političkih stranaka u Sjevernoj Irskoj pokušali su osporiti Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj u sklopu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, no vrhovni sud odbacio je njihove tvrdnje.

Sud je naveo da je Protokol u skladu sa zakonima Velike Britanije i Evropske unije, prenosi Hina.

‘Trgovinska orbita’

Sud je također naveo da je britanski sporazum o izlasku iz EU-a, kojim je Sjeverna Irska ostala u svojevrsnoj “trgovinskoj orbiti” Unije, legitiman, s obzirom na to da ga je donio britanski parlament, a osim toga, taj je sporazum, kako navodi Vrhovni sud, poništio dijelove ranijih zakona koji se tiču ove problematike.

Sudac Adrian Colton odbacio je niz tvrdnji temeljenih na britanskim i zakonima EU-a, rekavši da niti jedan od tih argumenata nije opravdao sudsku reviziju protokola koju su stranke tražile.

Colton je tako odbacio i glavni slučaj, koji su pokrenuli čelnici Demokratske unionističke stranke (Democratic Unionist Party), Ulsterske unionističke stranke (Ulster Unionist Party) i stranke Tradicionalni unionistički glas (Traditional Unionist Voice), kao i sporedni slučaj koji je pokrenuo pastor Clifford Peeples.

Izvor: Agencije