Sud oslobodio Billa Cosbyja

Glumac je odslužio više od dvije godine zatvorske kazne od tri do 10 godina zatvora, na koliko je osuđen za seksualno zlostavljanje.

Bill Cosby (83) osuđen je zbog drogiranja i zlostavljanja službenice Univerziteta Temple (EPA)
Bill Cosby (83) osuđen je zbog drogiranja i zlostavljanja službenice Univerziteta Temple (EPA)

Najviši sud u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji ukinuo je u srijedu osuđujuću presudu Billu Cosbyju za seksualno zlostavljanje, nakon što je utvrđeno da je on postigao sporazum s tužiteljem.

Cosby je odslužio više od dvije godine zatvorske kazne od tri do 10 godina zatvora na koliko je osuđen, u državnom zatvoru u blizini Philadelphije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zarekao se da će odslužiti svih 10 godina, umjesto da prizna da se kaje zbog odnosa koji je 2004. godine imao s Andreom Constand, koja ga je tužila.

Cosby (83), koji je nekada bio omiljen kao “američki tata“, osuđen je zbog drogiranja i zlostavljanja službenice Univerziteta Temple na svom prigradskom imanju.

Odbijenica za prijevremenu slobodu

Optužen je krajem 2015. godine, kada je tužitelj iskoristio novootkrivene dokaze i uhapsio Cosbyja nekoliko dana prije istekla 12-godišnjeg ograničenja za zastaru.

Agencije navode kako tužitelji nisu najavili žalbu, niti da će voditi proces protiv Cosbyja po treći put.

Cosby je u maju dobio odbijenicu za prijevremeno oslobađanje, jer je odbio učestvovati u programima namijenjenim počiniteljima seksualnih prestupa.

Kazao je kako će te programe odbijati i kako neće priznati da je učinio grešku, pa makar to značilo i punu 10-godišnju kaznu.

Ključna presuda za pokret #MeToo

Glumac je poznat po ulozi brižnog supruga i oca u televizijskoj komediji The Cosby Show iz 1980-ih, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

No, desetak žena optužilo ga je za seksualni napad kroz više desetljeća, uništivši mu reputaciju.

Presuda je bila ključna za pokret #MeToo protiv moćnih muškaraca Hollywooda i šire.

Cosby je bio proglašen krivim da je seksualno napao Andreu Constand u svom domu 2004. godine, nakon što joj je dao neke tablete.

Izvor: Agencije

Povezane

Sudija je komičara nazvao seksualno nasilnim predatorom, što znači da do kraja života mora ići na savjetovanje svakog mjeseca i da se svaka tri mjeseca traba javljati vlastima.

25 Sep 2018

Nekada su ga nazivali „američkim tatom“, a sada je komičar Bill Cosby i službeno seksualni napasnik, osuđen od tri do deset godina zatvora. U aprilu je proglašen krivim za tri tačke naročito drskog i seksualno neprimjerenog napada. Više od 50 žena ga je optužilo za seksualno zlostavljanje. Bill Cosby je prva slavna osoba koja ide […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO