Steinemeier: Međunarodni krivični sud nema ovlasti za procesuiranje Izraela

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier kaže da Međunarodni krivični sud nema ovlasti da procesuira Izrael po optužbama za zločine počinjene na okupiranim i blokiranim palestinskim teritorijama.

MKS nema ovlasti jer ne postoji država Palestina, poručio je Steinmeier (EPA)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier izjavio je kako Međunarodni krivični sud (MKS) nema ovlasti da procesuira Izrael po optužbama za zločine počinjene na okupiranim i blokiranim palestinskim teritorijima.

Uoči predstojeće posjete Izraelu, Steinmeier je u intervjuu za izraelski list Haaretz komentirao pokretanje istrage protiv Izraela na MKS-u i to po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad Palestincima, prenosi Anadolija.

“Stav njemačke vlade po tom pitanju je da MKS nema ovlasti u tom slučaju jer ne postoji država Palestina. Uspostava države Palestine i utvrđivanje njenih granica moguće je samo direktnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca. Njemačka i dalje poštuje nezavisnost MKS-a i njegovog tužilaštva”, kazao je Steinmeier.

Službena istraga

Tužiteljica MKS-a Fatou Bensouda saopćila je ranije da je 3. marta ove godine pokrenuta službena istraga navodima da je Izrael počinio zločine na okupiranim i blokiranim palestinskim teritorijima.

Steinmeier je u intervjuu kazao da razumije i opravdanim smatra i izraelsku zabrinutost zbog prijetnji Irana.

“Njemačka i Izrael dijele strateški cilj kada je riječ o Iranu. Ta zemlja ne smije imati nuklearno oružje. Želimo i ograničiti aktivnosti kojima Iran razvija raketni program i izaziva destabilizaciju regije. Možda se uvijek ne slažemo o načinu na koji bi to bilo najbolje ostvariti”, kazao je Steinemeier i dodao kako je uvjeren da je međunarodni nuklearni sporazum najefikasniji način da se Iran domogne atomske bombe.

Izvor: Agencije