Njemačke institucije zatvaraju Facebook naloge zbog privatnosti

Povjerenik za zaštitu podataka je utvrdio da Facebook nije promijenio svoju praksu u skladu s njemačkim i evropskim zakonima o privatnosti.

Facebook nije pružio garancije da će zaštiti podatke u skladu s propisima koji važe u Evropskoj uniji (EPA)

Njemačke vladine organizacije trebale bi do kraja godine zatvoriti svoje Facebook naloge, nakon što je povjerenik za zaštitu podataka utvrdio da ova društvena mreža nije promijenila svoju praksu u skladu s njemačkim i evropskim zakonima o privatnosti.

U pismu vladinim institucijama i agencijama ranije ovog mjeseca, povjerenik Ulrich Kelber rekao je da Facebook nije pružio garancije da će zaštiti podatke u skladu s propisima koji važe u Evropskoj uniji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Više od milion pratilaca

Kelber je dodao kako se čini da aplikacije Clubhouse, TikTok i Instagram imaju slične nedostatke, pa je preporučeno državnim institucijama da ih prestanu koristiti sve dok kompletan izvještaj po ovom pitanju ne bude završen.

Zvanična Facebook stranica njemačke vlade ima više od milion pratilaca.

Povjerenik za zaštitu podataka je naglasio da je nemoguće voditi “fan stranice” na Facebooku a da lični podaci pratilaca ne budu prenijeti u Sjedinjene Američke Države.

Prema zakonima Evropske unije, lični podaci mogu se iznositi iz EU-a isključivo na način kako to predviđaju stroga pravila za zaštitu podataka, što u SAD-u nije slučaj.

Izvor: Agencije