Generalni sekretar UN-a SAD-u: Ukinite sankcije Iranu

Petnaestočlano Vijeće u srijedu će raspravljati o izvještaju generalnog sekretara Guterresa o provođenju rezolucije iz 2015. godine.

Guterresov apel se dešava u vrijeme pregovora oživljavanja sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (EPA)
Guterresov apel se dešava u vrijeme pregovora oživljavanja sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres apelirao je na administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da ukine ili da se odrekne od svih sankcija Iranu kako je dogovoreno po sporazumu iz 2015. koji je imao za cilj sprečavanje Teherana da razvije nuklearno oružje.

U izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres je također pozvao SAD da „proširi odricanje na naftnu trgovinu Islamske Republike Iran i u potpuni obnovi odricanja za projekte nuklearne neproliferacije“.

Petnaestočlano Vijeće u srijedu će raspravljati o izvještaju generalnog sekretara o provođenju rezolucije iz 2015. koja se odnosi na nuklearni dogovor između Irana, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije, Kine i Evropske unije.

Trumpovo odustajanje

Guterresov apel se dešava u vrijeme pregovora oživljavanja sporazuma – poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) – prema kojem Iran pristaje na suzbijanje svog nuklearnog programa, a zauzvrat dobija ukidanje mnogih stranih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je dogovor 2018. godine i vratio oštre sankcije, što je ponukalo Teheran da počne kršiti neka ograničenja nuklearnog programa 2019. godine.

Jedan od iranskih poteza umanjenja poštivanja dogovora je odluka da okonča dodatno IAEA-ino kontroliranje nuklearnih lokacija u februaru. Inspekcije su privremenim dogovorima dvaput produžavane, a posljednji od njih je okončan prošle sedmice.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO