EU produžava ekonomske sankcije Rusiji

Cilj mjera je da se primora Rusija da odustane od svojih aktivnosti destabilizacije Ukrajine.

Vođe EU-a pozvale su Moskvu da pokažu konstruktivnije angažovanje (Arhiva)

Evropska unija produžila je za šest mjeseci ekonomske sankcije Rusiji uvedene od 2014. godine zbog njenog ilegalnog pripajanja Krima i destabilizacije Ukrajine, i razmatra mogućnost uvođenja novih mjera protiv Moskve, saznaje AFP iz diplomatskih izvora.

Sporazum još treba da odobre ministri vanjskih poslova EU na sastanku 12. jula, navode izvori. Potrebna je jednoglasna odluka za sankcije.

Evropska unija je uvela tri grupe sankcija nakon ruskog pripajanja Krima: zabranu svih investicija u Krimu i Sevastopolju, crnu listu pojedinaca i firmi optuženih da učestvuju u destabilizaciji Ukrajine i ekonomske sankcije koje pogađaju ruske banke, kompanije u odbrambenom i naftnom sektoru. EU također zabranjuje finansijske investicije u Rusiji, prenosi Beta pisanje AFP-a.

Cilj mjera je da se primora Rusija da odustane od svojih aktivnosti destabilizacije Ukrajine.

Međutim, ta logika kao odgovor na rusku agresiju i provokacije pokazala se “neefikasnom”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron prošle sedmice tokom rasprave o Rusiji na samitu EU u Briselu.

Poziv na konstruktivnije angažiranje Moskve

Njemačka i Francuska žele ponovo da pokrenu dijalog sa Rusijom na samitu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali to odbija više članica EU-a, na veliko nezadovoljstvo njemačke kancelarke Angele Merkel.

Vođe EU-a pozvale su Moskvu da pokažu konstruktivnije angažovanje i da prestanu akcije protiv EU-a i zemalja u njenom susjedstvu.

Rekli su da su spremni da djeluju na čvrst i koordinisan način na svaku novu zlonamjernu aktivnost Rusije, ilegalnu ili remetilačku, koristeći sve instrumente koji su im na raspolaganju.

Šef evropske diplomatije Josep Borrel zadužen je da predstavi opcije za dodatne restriktivne mjere, uključujući ekonomske sankcije, i rad na tome je već počeo, rekao je jedan evropski diplomata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO