Zelenski: Povlačenje ruske vojske samo deklarativno

Predsjednik Ukrajine je optužio Moskvu da je povukla samo manji dio snaga koje je koncentrisala u blizini Ukrajine u aprilu.

Zelenski: Rusija je do sada povukla oko 10.000 vojnika (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je Rusija zadržala masovno vojno prisustvo u blizini granica njegove zemlje i da rusko povlačenje trupa postoji samo na riječima.

Govoreći tokom sastanka sa grupom američkih senatora u Kijevu, Zelenski je optužio Moskvu da je povukla samo manji dio snaga koje je koncentrisala u blizini Ukrajine u aprilu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

On je naveo da je Rusija do sada povukla oko 10.000 vojnika, što je samo djelić od više od 100.000 vojnika za koje su ukrajinski zvaničnici rekli da su bili raspoređeni u blizini granica tokom proljeća.

“Povlačenje ruskih snaga je samo deklarativno”, naglasio je Zelenski.

Ruska vojska je najavila povlačenje svojih trupa nakon završetka vježbi krajem aprila, ali je nakon toga trupama naređeno da rasporede oružje na jugozapadu Rusije u blizini Ukrajine za još jednu veliku vojnu vježbu zakazanu za septembar.

Zelenski na sastanku sa grupom američkih senatora u Kijevu (EPA)

Vojna vježba ‘Sea Breeze’

Moskva je također poručila da najavljene zajedničke vježbe NATO-a i Ukrajine odražavaju agresivne namjere alijanse i daju podstrek onim snagama u Ukrajini koje zagovaraju tenzije sa Rusijom.

Rusko ministarstvo odbrane je u srijedu saopćilo da će ruska vojska pažljivo nadgledati zajedničku vježbu Sea Breeze koja bi trebalo da bude izvedena u junu i julu.

NATO će pod izgovorom vojnih vježbi Sea Breeze ponovo snabdjeti Ukrajinu savremenim naoružanjem za potrebe ratovanja u Donbasu, izjavio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Američki senatori koji su se sastali sa ukrajinskim predsjednikom u srijedu, a među kojima je bilo i republikanaca i demokrata, naglasili su da takva dvostranačka delegacija u Kijevu šalje jasnu poruku da su SAD posvećene obnovi transatlantskih odnosa i ponovnom uspostavljanju američkog globalnog liderstva u promociji demokratskih vrijednosti.

Oni su potvrdili i da se razgovaralo i o vojnoj pomoći Ukrajini, a koja bi povećala njene odbrambene mogućnosti.

Izvor: Agencije