Rusija namjerava završiti Sjeverni tok 2 do kraja godine

Plinovodu, koji je skoro dovršen, kontinuirano se protive američki i evropski aktivisti za zaštitu okoliša.

U izgradnji plinovoda učestvuju brojne evropske kompanije (EPA)

Rusija očekuje dovršenje plinovoda kroz Baltičko more Sjeverni tok 2 do kraja godine, rekao je u četvrtak potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak.

Radovi na rusko-njemačkom plinovodu su u toku, rekao je Novak na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenosi Hina.

“Operator s kompanijama koje sudjeluju u projektu nastavlja njegovu provedbu. Nadamo se da će posao biti završen, vjerojatno, do kraja ove godine”, rekao je Novak.

Plinovodu, koji je skoro dovršen, kontinuirano se protive američki i evropski aktivisti za zaštitu okoliša.

Ruski su političari ranije rekli da bi se mogao dovršiti čak i ovog ljeta.

Povlačenje sankcija

Američki predsjednik Joe Biden odustao je u maju od sankcija protiv kompanije koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2, jer je projekat gotovo završen i zato što bi takva odluka mogla naštetiti odnosima s evropskim partnerima.

Biden, koji se priprema za prvu posjetu Evropi i prvi sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je novinarima da se protivio novom plinovodu od njegovog početka, ali da su sankcije stopirane jer je taj projekat gotovo u potpunosti bio završen u vrijeme kada je on stupio na dužnost u januaru, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Objasnio je da američka administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Njemačkoj završetak projekta s Rusijom i da bi nametanje sankcija u tom smislu narušilo odnose s evropskim partnerima SAD-a.

Projekt Sjeverni tok 2, koji je u ovom trenutku završen 95 posto, podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Njemačke.

U izgradnji plinovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO