Ministri zdravstva G7 u Oxfordu traže odgovor na izazove pandemije

Oxford je odabran zbog simboličkih razloga, jer su istraživači sa Univerziteta Oxford razvili vakcinu zajedno s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock sastao se u Oxfordu sa svojim kolegama iz grupe G7 (Reuters)
Britanski ministar zdravstva Matt Hancock sastao se u Oxfordu sa svojim kolegama iz grupe G7 (Reuters)

Dok u Britaniji upravo traju rasprave o relaksaciji epidemioloških restrikcija vezanih za pandemiju korona virusa, britanski ministar zdravstva Matt Hancock sastaje se u Oxfordu sa svojim kolegama iz grupe G7.

U univerzitetskom gradu Oxfordu, smještenom oko 80 kilometara sjeverozapadno od Londona, ministri ća razgovarati, između ostalog, o zajedničkoj zaštiti protiv budućih pandemija, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Oxford je odabran zbog simboličkih razloga, jer su istraživači sa Univerziteta Oxford razvili vakcinu zajedno s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Britanija je prvobitno bila zabrinuta zbog širenja indijske varijante virusa, ali broj novozaraženih samo je blago porastao, dok broj dnevno umrlih opada.

Važnost međunarodne saradnje

Povjerenica Evropske komisije za zdravlje Stella Kyriakides apelirala je na političku saradnju kako bi se ojačale globalne zdravstvene strukture.

“Nemamo vremena za gubljenje”, kazala je. Potrebni su bolje nadgledanje, jača saradnja, pogotovo u području dijeljenja podataka, istakla je, dodavši da međunarodna saradnja nikada nije bila važnija.

Također je pozvala članice grupe G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Njemačka, Italija, Kanada) da doniraju vakcine siromašnijim zemljama.

Njemački ministar vanjskih poslova Jens Spahn također je apelirao na solidarnost u distribuciji vakcina.

‘Učiniti vakcine dostupnijim’

“Evropska unija pomaže vakcinisanju svijeta. Pedeset posto vakcine proizvedenih u Evropskoj uniji je izvezeno jer vrlo dobro znamo da nismo sigurni dok svi na svijetu nisu sigurni”, kazao je Spahn za agenciju Dpa u Oxfordu.

Velika Britanija i SAD do sada gotovo uopće nisu izvozili vakcine.

Države i privatni donatori u srijedu su skupili blizu 2.4 milijarde dolara u svrhe programa COVAX za dijeljenje vakcina, proširivši nastojanja da učine COVID vakcine dostupnijim ljudima u siromašnijim zemljama.

Prikupljena sredstva će omogućiti COVAX-u da osigura 1.8 milijardi u cijelosti subvencioniranih doza koje će se dostaviti u zemlje s nižim dohotkom, 2021. i početkom 2022. godine, što će biti dovoljno da se zaštiti 30 posto odraslih u tim zemljama, rekao je GAVI u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO