Malezija: Kineski avioni povrijedili naš zračni prostor

Malezijska ratna avijacija je istaknula da su kineski avioni letjeli 110 kilometara od obale Sarawaka i nisu reagirali na pokušaje regionalne kontrole letenja da stupi s njima u kontakt, što je navelo Maleziju da pošalje svoje lovce.

Malezija je poslala svoje borce nakon što su kineski avioni odbili odgovoriti na pokušaje uspostavljanja komunikacije (AFP)

Malezijska ratna avijacija objavila je fotografije kineskih aviona u blizini zračnog prostora te zemlje, nakon što je poslala borce da ih presretnu. Ovaj incident je opisala kao ozbiljnu prijetnju suverenitetu Malezije i sigurnosti leta.

Malezija je optužila Kinu da je povrijedila malezijski zračni prostor nakon što je veći broj vojnih aviona te zemlje preletio iznad malezijske države Sarawak na ostrvu Borneo u dijelu Južnokineskog mora, rekavši da će uputiti protestnu notu Pekingu i pozvati ambasadora te države na razgovor.

Otok Borneo je politički podijeljen između Indonezije, Malezije i Bruneja.

Malezijska ratna avijacija je istaknula da su kineski avioni letjeli 110 kilometara od obale Sarawaka i nisu reagirali na pokušaje regionalne kontrole letenja da stupi s njima u kontakt, što je navelo Maleziju da pošalje svoje lovce.

Malezijski ministar vanjskih poslova Hishammuddin Hussein opisao je prelijetanje kao “upad” i rekao da će njegova zemlja uputiti diplomatsku notu i zatražiti od kineskog ambasadora u Maleziji da objasni ”povredu malezijskog zračnog prostora i suvereniteta”.

Rutinska letačka obuka

Kina je saopćila u srijedu da je 16 kineskih vojnih aviona izvodilo rutinsku letačku obuku za kinesku ratnu avijaciju u blizini Malezije i da se strogo pridržavaju međunarodnog prava bez kršenja zračnog prostora drugih zemalja.

Glasnogovornik kineske ambasade u Kuala Lumpuru je saopćio da “prema međunarodnom zakonu kineski vojni avioni uživaju slobodu preleta” na ovom području, tvrdeći da kineski avioni nisu ušli u zračni prostor treće zemlje.

Peking naglašava da ima suverenitet nad gotovo svim ostrvima Južnokineskog mora, a na manjim ostrvima u regiji je sagradio svoje vojne baze, što je razljutilo mnoge zemlje koje tvrde da imaju pravo na vode oko tih teritorija.

Susjedne zemlje poput Filipina, Malezije, Bruneja, Indonezije, Singapura i Vijetnama prigovaraju kineskim potraživanjima u regiji, koja se smatra glavnom svjetskom trgovačkom rutom.

Sjedinjene Američke Države također su poslale vojne brodove u regiju kako bi potvrdile svoje pravo na slobodu plovidbe, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine.

Izvor: Al Jazeera i agencije