Katar oslobodio Kenijca optuženog za ‘širenje dezinformacija’

Malcom Bidali (28), koji radi kao osiguranje u prijestolnici Dohi za kompaniju GDD Certis, uhapšen je 5. maja.

Malcom Bidali, pod pseudonimom Noah, pisao je blog o problemima radničkih prava (Al Jazeera)
Malcom Bidali, pod pseudonimom Noah, pisao je blog o problemima radničkih prava (Al Jazeera)

Državljanin Kenije, uhapšen u Kataru prošlog mjeseca i optužen za “širenje dezinformacija“, oslobođen je, objavili su njegovi poslodavci i organizacije za ljudska prava.

Malcom Bidali (28), koji radi kao osiguranje u prijestolnici Dohi za kompaniju GDD Certis, uhapšen je u stanu 5. maja i “stavljen pod istragu zbog kršenja katarskih sigurnosnih zakona i regulacija“, objavio je ured za komunikacije Vlade Katara prošlog mjeseca.

Isti ured je 30. maja objavio kako je Bidali “zvanično optužen za prekršaje povezane s isplatama dobijenim od stranog agenta za stvaranje i distribuiranje dezinformacija u Državi Katar“.

Salem al-Mohannadi, katarski vlasnik GSS Cetisa, potvrdio je za Al Jazeeru da je 28-godišnji Kenijac oslobođen.

‘Optužbe protiv Bidalija su ostale’

“Da, pušten je, ali nemam više detalja. Ovo je državni slučaj. Mi smo u potpunosti uz našu državu i teško je razumijeti da neko radi protiv države“, kazao je on u četvrtak.

Organizacije za ljudska prava su istakle zabrinutost da je hapšenje Bidalija odmazda zbog njegovog rada na slobodama ljudi.

Bidali, pod pseudonimom Noah, pisao je blog o problemima radničkih prava, dugim satnicama, problemima s platama, uvjetima na radu, nepodesnom smještaju i uvjetima na njegovom radnom mjestu.

Ranije je portal Migrant-Rights.Org, gdje je Bidali pisao blog o tome kako je biti migrantski radnik u Kataru, potvrdio da je Kenijac “oslobođen pritvora, ali su optužbe protiv njega ostale“.

Katarska Vlada je odbila dati komentar kada ju je kontaktirala Al Jazeera.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO