Rusija testira protivzračnu odbranu kao odgovor na vojne vježbe Ukrajine i SAD-a

Ruska crnomorska flota u sklopu testa spremnosti rasporedila 20 borbenih aviona i helikoptera, uključujući Su-24M bombardere.

Vježbe pod nazivom Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice, a uključuju 5.000 pripadnika vojnog osoblja NATO-a i drugih saveznika, te oko 30 brodova i 40 aviona (EPA)

Rusija testira spremnost svog sistema protivzračne odbrane na Krimu, poluotoku koji je anektirala od Ukrajine 2014. godine, u trenutku dok Ukrajina i zemlje NATO-a održavaju vojne vježbe u Crnome moru, objavila je novinska agencija Interfax.

Vježba Sea Breeze, koja je počela u ponedjeljak, slijedi porast napetosti između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice objavila da je ispalila hice upozorenja i izbacila bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga otjerala iz voda Crnoga mora blizu krimske obale.

Ruska crnomorska flota, na koju se poziva Interfax, objavila je da je u sklopu testa spremnosti rasporedila 20 borbenih aviona i helikoptera, uključujući Su-24M bombardere, kao i S-400 i raketni sistem Pantsir s raketama zemlja-zrak.

Moskva Krim smatra dijelom Rusije, ali poluotok je međunarodno priznat kao dio Ukrajine koja ga želi natrag.

“Crnomorska flota izvela je više stvari kako bi pratila akcije brodova NATO-a i drugih zemalja koje učestvuju u Sea Breeze 2021”, prenosi Interfax saopćenje nacionalnog centra za odbranu.

Upozorenje Moskve

Moskva je pozvala da se vojne vježbe Sea Breeze otkažu prije nego što su počele, a rusko ministarstvo odbrane objavilo je da će reagirati bude li potrebno da se zaštiti nacionalna sigurnost.

Vježbe pod nazivom Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice, a uključuju 5.000 pripadnika vojnog osoblja NATO-a i drugih saveznika, te oko 30 brodova i 40 aviona.

Učestvovat će i američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Rusija je prošle sedmice upozorila Britaniju i Sjedinjene Američke Države da ne “izazivaju sudbinu” slanjem ratnih brodova u Crno more i rekla da će braniti svoje granice svim mogućim sredstvima uključujući vojnu silu.

Izvor: Agencije