Rekordne vrućine pogodile zapad Kanade

Visoke temperature su zabrinule Kanađane zbog učinaka klimatskih promjena na zemlju koja graniči s Arktikom.

Trajne velike vrućine su neuobičajene za pacifički sjeverozapad, koji je naviknutiji na duge periode kiša nego na sunce (Reuters)

Britanska Kolumbija je zatvorila škole, izdala upozorenja na poplave zbog otapanja ledenjaka, te pozvala ljude da ostanu u zatvorenom zbog ekstremne vrućine koja je dovela do rekordnih temperatura na nacionalnom nivou u zapadnoj kanadskoj pokrajini.

Objave na društvenim mrežama sa savjetima kako se rashladiti bez klima uređaja su postale viralne u pokrajini u kojoj manje od 40 posto stanovništva ima klima uređaj.

Lytton, grad u centralnoj Britanskoj Kolumbiji udaljen nekih 200 kilometara sjeverno od Vancouvera, u nedjelju je zabilježio temperaturu od 46,6 stepeni Celzijusa. Prije vikenda, historijski gledano najviša izmjerena temperatura u Kanadi je bila 45 stepeni Celzijusa, izmjerena u Saskatchewanu 1937. godine, prema podacima Kanadske agencije za okoliš i klimatske promjene.

Trajne velike vrućine su neuobičajene za pacifički sjeverozapad, koji je naviknutiji na duge periode kiša nego na sunce, a uzrokovan je sistemom visokog pritiska koji se ne kreće, kazao je Greg Flato, viši istraživački naučnik Kanadske agencije za okoliš i klimatske promjene sa sjedištem u Victoriji.

“Temperature su veoma vruće tokom dana, one se ne ohlade mnogo tokom noći i ostanu relativno stacionarne, u suprotnosti sa uobičajenim vremenskim prilikama ovdje na Zapadnoj obali… koje dolaze preko Pacifika (okeana) i pređu preko nas”, rekao je Flato.

“To jasno pokazuje da se klima mijenja. Nauka nam to već dugo govori, ali da zaista budemo zahvaćeni tim, kao što smo mi ovdje i da moramo da spavamo u podrumu kako bi se rashladili –  to zaista jasno potvrđuje tvrdnje naučnika”.

Drugi Kanađani su također iskazali zabrinutost zbog učinka globalnog zagrijavanja na zemlju koja se graniči s Arktikom.

‘Steroidi za vrijeme’

“Klimatske promjene predstavljaju vanredno stanje koje ugrožava zdravlje javnosti i moramo je tretirati kao takvu”, napisala je na Twitteru čelnica Zelene stranke Britanske Kolumbije, Sonia Furstenau. “Britanska Kolumbija se sada suočava sa realnošću ekstremnih vremenskih uvjeta ili šumskih požara svakog ljeta”.

David Phillips, viši klimatolog Kanadske agencije za okoliš i klimatske promjene, kazao je za CTV News da klimatske promjene dovode do toga da toplotni udari i drugi vremenski uvjeti budu nestabilniji i ekstremniji, opisujući ih kao “steroide za vrijeme”.

Britanska Kolumbija je zabilježila rekordan broj poziva upućenih hitnim službama, a operateri ovih služni su u petak zabilježili gotovo 8.000 poruka.

Zvaničnici Britanske Kolumbije su izdali više upozorenja na poplave kao odgovor na ubrzano topljenje snijega. Agencija Prirodni resursi Kanade je upozorila na “ekstreman” rizik od šumskih požara.

“Temperature su na neistraženom teritoriju”, rekao je Yan Boulanger, šumski ekolog ove agencije. “Ti indeksi za šumske požare su trenutno veoma, veoma visoki”.

Izvor: Al Jazeera i agencije