Prag traži od Rusije ‘punu naknadu’ za eksplozije iz 2014.

U eksplozijama u skladištu municije su poginula dvojica lokalnih radnika i pričinjena je velika materijalna šteta.

Ministarstvo vanjskih poslova Češke nije preciziralo traženi iznos (EPA)

Češko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora i tražilo od te države punu naknadu za smrtonosne eksplozije u skladištu municije 2014. godine u kojima su navodno učestvovala dva ruska špijuna.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Martin Smolek pozvao je ruskog ambasadora u Pragu Aleksandra Zmejevskog, navelo je ovo ministarstvo u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Smolek je “uručio diplomatsku notu ruskom ambasadoru kojom zahtijeva punu naknadu za štete nastale u dvije eksplozije na skladištu blizu sela Vrbetice“, na istoku zemlje.

Upisivanje na popis ‘neprijateljskih država’

Ministarstvo vanjskih poslova Češke nije preciziralo traženi iznos.

U eksplozijama su poginula dvojica lokalnih radnika i pričinjena je velika materijalna šteta.

Prag je naveo da smatra Moskvu odgovornom i tražio je razgovore o tome.

Smolek je također rekao Zmejevskom da upisivanje Češke na popis “neprijateljskih država“ predstavlja kršenje međunarodnog prava i tražio je od Moskve da od toga odustane.

Nakon optužbi objavljenih u aprilu došlo je do međusobnog izbacivanja desetaka diplomata i drugog osoblja dvije ambasade, a bilateralni odnosi su svedeni na najniži nivo posljednjih desetljeća.

Moskva je Češku nazvala “neprijateljskom državom“, koja je “vodila neprijateljske akcije“ prema Rusiji.

Trovanje dvostrukog agenta Skripalja

Dvojica agenata ruskih tajnih vojnih službi GRU osumnjičeni su da su organizirali eksplozije u Vrbeticama, a sumnjiči ih se i da su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine.

Po medijima su te eksplozije bile usmjerene na oružje jednog bugarskog trgovca i vjerovatno namijenjeno Ukrajini.

Odnosi Moskve i Zapada su se pokvarili nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. godine i podržala pobunjenike u sukobu s ukrajinskim snagama na istoku zemlje.

Izvor: Agencije