Otvorena Ambasada Izraela u Emiratima

U proteklih devet mjeseci Izrael i Emirati su sklopili sporazume o trgovini i saradnji i vjeruje se da je bilateralna razmjena već premašila 350 miliona dolara.

'Mi danas ovdje stojimo jer smo izabrali mir umjesto rata, saradnju umjesto sukoba, dobro naše djece umjesto loših uspomena iz prošlosti', kazao je Lapid (EPA)

Novi ministar vanjskih poslova Izraela, Yair Lapid, otvorio je u utorak Ambasadu Izraela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i zato današnji dan nazvao “historijskim”.

“Mi danas ovdje stojimo jer smo izabrali mir umjesto rata, saradnju umjesto sukoba, dobro naše djece umjesto loših uspomena iz prošlosti. Sporazume potpisuju lideri, ali mir uspostavlja narod”, rekao je Lapid na početku posjete Emiratima, prve na nivou ministara od prošle godine kada su te dvije zemlje potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, prenosi Beta.

Lapid je zahvalio bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu, svom političkom rivalu koji je radio na normalizaciji, prenijeli su izraelski mediji.

Zahvalio je i bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu koji je posredovao radi sporazumijevanja Izraela s Emiratima i Bahreinom, a zahvalio je i sadašnjem predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, rekavši da Izrael želi mir sa svim svojim susjedima.

‘Novi svijet’

“Mi ne idemo nikuda. Bliski istok je naš dom. Ovdje smo da ostanemo. Pozivamo sve zemlje u regiji da to priznaju i dođu da razgovaraju sa nama”, rekao je Lapid.

Ministrica Emirata za kulturu, Mura al Kaabi, istakla je povodom otvaranja Ambasade da je osnovno pripremiti sebe i svoju djecu za novi svijet.

UAE i Bahrein su kao treća i četvrta arapska zemlja potpisale mirovne sporazume s Izraelom, dok su to ranije učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

U proteklih devet mjeseci Izrael i Emirati su sklopili sporazume o trgovini i saradnji i vjeruje se da je bilateralna razmjena već premašila 350 miliona dolara, a više od 200.000 izraelskih turista je posjetilo UAE, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Lapid će u srijedu otvoriti Konzulat Izraela u Dubaiju i posjetiti izraelski paviljon na Svjetskoj izložbi Expo koja počinje u oktobru.

 

Izvor: Agencije