Naređeno hapšenje saradnika Alekseja Navaljnog

Ivan Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa zatvorenim kritičarem Kremlja i proglašena ‘ekstremističkom’.

Ivanb Ždanov je jedan od bliskih saradnika Alekseja Navaljnog, najistaknutijeg kritičara Vladimira Putina (EPA)

Ruski sud je u utorak naredio hapšenje Ivana Ždanova, saradnika zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog, zbog neodazivanja sudskom pozivu.

Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana s Navaljnim i proglašena “ekstremističkom“, a vlasti su je nedavno zabranile, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Okružni sud u Moskvi je saopćio kako je Ždanov, koji ima prebivalište u inostranstvu, optužen za nepoštivanje ranije presude suda, krivičnog djela za koje je moguća kazna zatvora do dvije godine, te je naređeno njegovo hapšenje i pritvor od 30 dana.

Raspisana međunarodna potjernica

“Uvijek smo pretpostavljali, a sada znamo i pouzdano, da će Ivan [Ždanov], ukoliko se vrati u Rusiju, biti odmah upućen u pritvorsku jedinicu od trenutka kada pređe granicu“, saopćio je njegov advokat Vladimir Voronjin.

Rekao je da je policija preko Interpola raspisala međunarodnu potjernicu za Ždanovim, kao i da je u martu privela njegovog oca zbog incidenta, koji je, po njemu, pokušaj pritiska na ruskog opozicionara zbog njegovih aktivnosti.

Ždanov je jedan od bliskih saradnika Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji služi kaznu zatvora zbog kršenja uvjetnog otpusta u slučaju za koji tvrdi da je izmišljen kako bi se osujetila njegova politička borba protiv Kremlja, što ruske vlasti odbacuju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO