Konzervativcu Kristerssonu mandat za formiranje nove švedske vlade

Predsjednik Umjerene stranke, koja je zapravo konzervativna, sada ima tri dana za razgovore s drugim političkim grupacijama.

Ulf Kristersson je čelnik najveće partije u grupi stranaka koje su zbacile premijera Stefana Lofvena (EPA)

Predsjednik Umjerene stranke Ulf Kristersson dobio je mandat za pokušaj formiranja nove vlade, nakon što je prethodna vlada Stefana Lofvena izgubila povjerenje u Parlamentu Švedske, objavio je u utorak predsjednik te institucije Andreas Norlen.

Norlen je to rekao poslije pojedinačnih konsultacija s predstavnicima parlamentarnih grupa, na kojima je razmatrao koja grupacija ima najveću šansu skupiti većinu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Kristersson je čelnik najveće stranke u grupi stranaka koje su zbacile premijera Lofvena“, kazao je Norlen o novom mandataru i dodao kako je stoga jedino razumno dati mu priliku da vidi može li zamijeniti Lofvena.

Čelnik Umjerene stranke, koja je zapravo konzervativna, sada ima tri dana za razgovore s drugim političkim grupacijama.

Nepovjerenje za krhku koaliciju

Kristersson smije zatražiti produženje roka, no Norlen je dao do znanja da želi glasanje o novom premijeru što je prije moguće.

Parlament je nepovjerenje Lofvenu, premijeru lijevog centra, izglasao u prošli ponedjeljak.

Nacionalistički Švedski demokrati tada su iskoristili priliku za glasanje nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.

Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. godine ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO