G20: Treba nam multilateralni odgovor na krize

Jednodnevni skup ministara vanjskih poslova G20 u italijanskom gradu Matera bilo je fokusiran na debatu o načinima za unapređenje saradnje oko niza pitanja.

Ministri vanjskih poslova G20 na sastanku u italijanskom gradu Matera (EPA)

Ministri vanjskih poslova G20 pozvali su na multilateralne aktivnosti u pronalaženju rešenja za globalne krize poput pandemije COVID-19 i vanrednih klimatskih prilika, na svom prvom susretu u posljednje dvije godine.

Jednodnevni skup u vrelom italijanskom južnom gradu Matera bilo je fokusiran na debatu o načinima za unapređenje saradnje oko niza pitanja, od oživljavanja ekonomije nakon pandemije, vanrednih klimatskih prilika, sve do podsticanja održivog razvoja u Africi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Pandemija je naglasila potrebu za međunarodnim odgovorom na vanredne situacije koje prevazilaze nacionalne granice”, rekao je italijanski šef diplomatije Luigi Di Maio na skupu.

Članice G20 učestvuju s više od 80 posto u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) sa 75 posto u globalnoj trgovini i sa 60 procenata u ukupnom stanovništvu planete.

Skup u Materi

Među učesnicima skupa u Materi su najviše diplomate SAD-a, Japana, Britanije, Francuske, Njemačke i Indije, a ministri vanjskih poslova Kine, Brazila i Australije odlučili su da diskusiju prate putem videolinka, dok su Rusija i Južna Koreja poslale zamjenike ministara.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas tokom pauze u zasjedanju izjavio je da žali zbog odsustva kolega iz Pekinga i Moskve, pošto smatra da je dijalog sa Rusijom i Kinom neophodan.

Maas je ranije najavio i da će izraziti nezadovoljstvo zbog načina na koji su Kina i Rusija ponudile svoje vakcine da bi, po njegovom mišljenju, ojačale svoj odnos sa određenim zemljama.

“Ne radi se ovdje o postizanju kratkoročnih geostrateških prednosti”, rekao je on uoči početka sastanka.

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je značaj dostavljanja vakcina siromašnijim zemljama, ako želimo da pandemiju privedemo kraju, dodajući da je zdravstvena kriza pogoršala ekonomsku nejednakost u cijelom svijetu i da će G20 nastaviti da pomaže državama s niskim prihodima u rješavanju njihove prilične dužničke ranjivosti”.

“Moramo da sarađujemo i to moramo efikasno da radimo. Multilateralizam je ono što nam to omogućava”, rekao je Blinken tokom svog obraćanja na konferenciji.

Jačanje saradnje

Blinken je trebalo da leti danas kasnije za Washington, čime završava turneju po Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, tokom koje je naglašena želja administracije predsjednika Joe Bidena da prihvati međunarodnu saradnju, za razliku od njegovog prethodnika Donalda Trumpa, koji je propagirao slogan “Amerika na prvom mjestu”.

Italija, koja je dom Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), pozvala je na skup ministre za razvoj s ciljem da u prvi plan stavi globalnu sigurnost hrane i ishrane.

“Mišljenja sam da G20 ima obavezu da podrži Afriku da izađe iz ovog teškog perioda i započne fazu stabilnog i održivog rasta”, rekao je Luigi Di Maio novinarima.

On je naglasio da i pored svih razlika i podjela među nekim zemalja tokom konferencije G20, svi su saglasni da se na klimatskim promjenama mora sarađivati kako bi naše društvo bilo održivo.

S obzirom na raznovrstan spektar zemalja unutar G20, postizanje sporazuma moglo bi da bude teško, ali analitičari kažu da je važna sama činjenica da su ministri nastavili sa sastancima uživo kako bi digli glas za jačanje saradnje.

Izvor: Agencije