Avioprevoznici i aerodromi upozoravaju na haos zbog COVID potvrda

Udruženje najvećih evropskih aviokompanija i aerodroma upozorilo je da će doći do haosa i višesatnih čekanja nakon puštanja u promet digitalne potvrde Evropske unije o COVID-19.

U pismu evropskim čelnicima se upozorava na 'zabrinjavajuću šarolikost pristupa' širom kontinenta (EPA)

Udruženje najvećih evropskih aviokompanija i aerodroma upozorilo je da će doći do haosa i višesatnih čekanja nakon puštanja u promet digitalne potvrde Evropske unije o COVID-19 ako se ne uspostavi bolja koordinacija između zemalja.

Zajednički evropski sistem COVID certifikata stupa na snagu u četvrtak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Udruženje aerodroma ACI te udruženja aviokompanija A4E, IATA i ERA upozorili su u pismu evropskim čelnicima na “zabrinjavajuću šarolikost pristupa” širom kontinenta.

“Kako će se putnički promet povećavati u narednim sedmicama, rizik od haosa u evropskim aerodromima je stvaran”, navodi se u zajedničkom pismu upućenom evropskim čelnicima.

Visoki nivo fragmentacije i razlika

Krajem maja postignut je dogovor o digitalnoj potvrdi na evropskom nivou.

Certifikat bi trebao funkcionirati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “COVID status” posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na COVID ili je preboljela COVID.

Dodatne provjere i oprema za čitanje kodova bit će potrebni na aerodromima.

U pismu aviokompanija i aerodroma navodi se kako se čekanja i kašnjenja usred ljetne sezone mogu izbjeći samo provedbom sistema po kojemu bi certifikat o cijepljenju i listić za lociranje putnika bili obrađeni prije nego što putnik stigne na aerodrom.

Također se navodi da bi takve provjere trebale biti vršene samo u zemljama iz koje putnik kreće na putovanje, a ne po slijetanju, te da bi države članice trebale upravljati zdravstvenim podacima i omogućiti opremu za čitanje QR kodova.

“Visoki nivo fragmentacije i razlika u provedbi DCC-a (digitalni COVID certifikat), kao i nastavak dupliciranja provjera dokumenata u nekoliko država, zabrinjavajući su”, piše u pismu.

Direktor ACI-a za Evropu Olivier Jankovec kazao je da aerodromi “postaju vrlo zabrinuti”.

“Suočavanje s ovim povećanjem bit će neviđeni izazov”, rekao je.

Budući da se velik dio provjere obavlja ručno na aerodromu, kazao je da je “vrlo, vrlo nervozan”.

Deset različitih kombinacija provjera

Vrijeme provedeno na aerodromima tokom putovanja povećalo se na tri sata sa sat/sat i po prije pandemije, kazao je potpredsjednik evropske IATA-e Rafael Schvartzman.

Ako ne dođe do promjena moglo bi teoretski doći i do povećanja od pet do čak osam sati, ističe Schvartzman.

Uoči sastanka evropskih zemalja o digitalnom certifikatu u utorak, Evropska komisija je izdala smjernice državama članicama, u kojima piuše da postoji 10 različitih kombinacija provjera u evropskim zemljama.

Zbog toga postoji rizik “nepotrebnog dupliciranja mjera i posljedično čekanja i gužvi na aerodromima”

Izvor: Agencije